Translate

Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Δανία - Συνεδρίαση Επιτροπής για το Δίκαιο Πολιτιστικής Κληρονομιάς - Ιούνιος 2013


Αυτό είναι ένα από τα κτίρια του υπέροχου Herlufsholm, φημισμένου οικοτροφείου για μαθητές από έκτη Δημοτικού μέχρι και τελευταία τάξη του Λυκείου, απ'ό,τι μας είπαν. Βρίσκεται στο Naestved, πόλη της Δανίας, περίπου 100 χιλιόμετρα από την Κοπεγχάγη. Εκεί συναντηθήκαμε τα μέλη της Committee on Cultural Heritage Law, της International Law Association, στις 14&15 Ιουνίου 2013, για να επεξεργασθούμε ένα σχέδιο διεθνούς κειμένου σχετικού με ζητήματα πολιτιστικών αγαθών - το οποίο προς το παρόν παραμένει απόρρητο! Την επόμενη χρονιά, που θα κατατεθεί επίσημα στη Γ.Σ. της International Law Association, θα μπορώ να σας πω λεπτομέρειες.



Με τον Πρόεδρο και τον Εισηγητή της Επιτροπής, τους καταπληκτικούς νομικούς (και ανθρώπους - πρωτεύον και καθόλου αμελητέο) James Nafziger (καθηγητή στο Willamette University, Salem, Oregon και Robert Paterson (καθηγητή στο Vancouver University). Εντός του φθινοπώρου 2013 θα εκδοθεί από τον εκδοτικό οίκο Edward Elgar, το βιβλίο που επιμελήθηκαν οι ανωτέρω, το Handbook on the Law of Cultural Heritage and Trade, αποτέλεσμα εργασιών της επιτροπής, της αμέσως προηγούμενης χρονικής περιόδου. Έχω γράψει το ελληνικό κομμάτι.


Στην τραπεζαρία του οικοτροφείου, για να πάρουμε μια ..γεύση (μεταφορικά και κυριολεκτικά!) του πώς τρώνε οι οικότροφοι! Με τον Manlio Frigo, εξαιρετικό καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, και τον Kurt Siehr, τον ΜΕΓΙΣΤΟ Γερμανό καθηγητή ΙΔΔ - στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης και στη συνέχεια στο Max-Planck-Institut für ausländisches und internationales Privatrecht στο Αμβούργο.


Αυτό το υπέροχο μονοπάτι περπατούσαμε επί 20λεπτο, από το ξενοδοχείο μέχρι το οικοτροφείο. Δίπλα κύλαγε ένα ποταμάκι - μάλλον μεγάλο ρυάκι, ή κάτι ανάμεσα στα δύο!

Η Δανία είναι υπέροχη - όσο μπόρεσα να δω, τις 2 1/2 μέρες που ήμουν εκεί! Το δίκαιό της είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και ιστορικά και στη σύγχρονή του έκφραση. Για όποιον ενδιαφέρεται, συνιστώ ανεπιφύλακτα να διαβάσει το βιβλίο "The History of Danish Law. Selected Articles and Bibliography" (2011) του εξαιρετικού σύγχρονου Δανού νομικού, ομότιμου (πλέον) Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, Ditlev Tamm. Το είχα αγοράσει για τον εαυτό μου και στη συνέχεια το παραγγείλαμε και για τη βιβλιοθήκη Ιδιωτικού Διεθνούς και Συγκριτικού Δικαίου, στην Ιπποκράτους 33, στον 2ο όροφο. Μπορείτε να το ζητήσετε εκεί.

4 σχόλια:

  1. ¡Gracias Elina por tu felicitación! Ya sabes que los idiomas no son mi fuerte , y si quieres que siga tu blog, puedes poner un traductor de google, como tengo yo y así desde estas tierras tendrás un seguidor más. Un beso

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ¡Muchas gracias a tí, Lalo! Ya he visto que "has puesto mi blog en círculo" (yo también lo haré, en seguida). Espero poder hacerlo bien esto, del "traductor", ¡es que yo aprendo cosas de bloggers al mismo tiempo que escribo en mi blog!

      De nuevo, ¡un tirón de orejas para tu cumpleaños, hoy! Un beso

      Διαγραφή
  2. Εξαιρετικό το ιστολόγιό σας! Ο τρόπος περιγραφής σας και η εξιστόρηση των εμπειριών σας είναι σαν να μας οδηγεί μια κρυφή κάμερα, συνομωτικά στα ανεξερεύνητα για πολλούς μονοπάτια του Συγκριτικού και Ιδιωτικού Διεθνούς Δικαίου με τον πιο οικείο τρόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πάρα πολύ!!! Με συγκινεί πολύ η ανταπόκριση στο blog, με κάνει να ξεχνάω την υπερβολική κούραση που νοιώθω κάποιες φορές... Πάντα ήθελα να πείσω φοιτητές και μη ότι το σημαντικότερο είναι να αγαπάς αυτό με το οποίο ασχολείσαι. Γι'αυτό είχα και έχω την τάση να πω σε όλους εσάς που αγαπάτε αυτούς τους κλάδους: "Ελάτε να σας πω μια ιστορία...".
      Κάθε καλό σε όλους μας!

      Διαγραφή