Translate

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

27 Αυγούστου 1922 - μια ημέρα τρομακτική...


Σαν σήμερα, το 1922, μπήκε ο Τουρκικός στρατός στη Σμύρνη.. Μετά, όλα μια φρίκη...

Δεν χρειάζεται να πω πολλά, είχα γράψει γι'αυτό, άλλωστε, σε προηγούμενη ανάρτηση (http://elinamoustaira.blogspot.com/2014/05/blog-post_20.html)




                                             Η παλιά ομορφιά της Σμύρνης, η γαλήνη...




Το θέατρο της Σμύρνης - όταν ο κοσμοπολιτισμός της δεν απειλούνταν ακόμα από φωτιές...



Η Σμύρνη σήμερα. Η ομορφιά της δεν προδίδει τον πριν από 92 χρόνια τρόμο. Ο "αέρας" όμως, εκεί, αλλού, παντού, μεταφέρει φωνές και μηνύματα..




Δεν είχα ιδέα ότι υπήρχε αυτή η εκτέλεση, ομολογώ... Το είδα σε άλλο μπλογκ.

"Η Σμύρνη μάνα καίγεται"
https://www.youtube.com/watch?v=NVPHfC_b1bQ#t=70


Να ευχηθώ να μη ξανασυμβούν τέτοια γεγονότα ποτέ, πουθενά, θα είμαι μάλλον αφελής... Ας είμαι. Το εύχομαι.




4 σχόλια:

  1. To BBC έδειξε στις 26 Αυγούστου,σπάζοντας τη συνήθη πολιτική ουδετερότητας που εφαρμόζει,ένα εκπληκτικό ιστορικό αφιέρωμα στην μικρασιατική εκστρατεία και την επακόλουθη εθνοκάθαρση που επήλθε.Υπήρξε επίσης ανάλυση του ρόλου του Κεμάλ κατά την περίοδο πριν το 1922 ως στρατιωτικού τότε,καθώς και της κήρυξης τζιχάντ από το χαλιφάτο κατά των χριστιανικών πληθυσμών.Πολύ ενδιαφέρον και ιστορικά ορθό ντοκιμαντερ,που δείχνει το τότε πολιτικό χάος σε Τουρκία και Ελλάδα από αντικειμενική σκοπιά,κάτι που σπανίως συμβαίνει.Θα προσπαθήσω,αν υπάρχει ενδιαφέρον βέβαια,να βρω το σχετικό σύνδεσμο και να τον αναρτήσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και βέβαια υπάρχει ενδιαφέρον, θα είναι πολύτιμο στοιχείο. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

      Διαγραφή
  2. Λοιπόν,προβλήθηκε το τρίτο τμήμα του τρίτου επεισοδίου της σειράς του BBC,The Ottomans: Europe's Muslim Emperors,αναφορικά με την άνοδο του Κεμάλ στην εξουσία και το μετέπειτα έργο του.To επεισόδιο δεν βρίσκεται σε online streaming ακόμα ή είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστεί,πάντως μπορεί να κατεβαστεί online μέσω torrent client από τον σύνδεσμο http://kickass.to/bbc-the-ottomans-europes-muslim-emperors-3of3-720p-x264-aac-hdtv-t8048742.html ή να αγοραστεί από το online store του BBC για όσους ακολουθούν το γράμμα του νόμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι κι αλλιώς, ευχαριστώ πολύ για την τόσο λεπτομερή πληροφορία!

      Διαγραφή