Translate

Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Γλώσσες ιθαγενών σε κίνδυνο εξαφάνισης

Σύμφωνα με έρευνες της UNESCO, το 50% των γλωσσών του κόσμου απειλούνται με εξαφάνιση. Οι παράγοντες εξαφάνισης μπορεί να είναι φυσικοί (επιδημίες, φυσικές καταστροφές), κοινωνικοπολιτικοί (εμφύλιοι πόλεμοι, αποικιοκρατία, πολιτική καταπίεση) ή κοινωνικοοικονομικοί (κάποιες φορές οι γονείς δεν θέλουν να μιλούν τα παιδιά τους την ιθαγενή γλώσσα της κοινότητάς τους, πιστεύοντας ότι τα προστατεύουν από μειωτική μεταχείριση που έχουν οι ίδιοι υποστεί).

Πολλές από τις γλώσσες σε κίνδυνο εντοπίζονται στη Λατινική Αμερική.



Οι βασικές ιθαγενείς γλώσσες εκεί (υπάρχουν πολλές παραλλαγές της καθεμιάς) είναι οι:

Guaraní



Quechua/Quichua -



Aymara



Náhuatl


Maya



Κάποιες γλώσσες έχουν εξαφανισθεί τελείως, όπως π.χ.:

στη Γουατεμάλα - xinca
στην Κολομβία - macaguaje, pijao
στο Εκουαδόρ - andoa, tetete
στο Περού - mochica, culle
στη Βολιβία - uru, canichana
στη Χιλή - kunza
στην Αργεντινή - puelche, vilela

Σύμφωνα με έναν διαδραστικό άτλαντα της UNESCO, κινδυνεύουν να εξαφανισθούν:

στη Βραζιλία 190 γλώσσες,
στην Κολομβία 68
στο Περού 62
στη Βολιβία 39
στη Βενεζουέλα 34
στη Γουατεμάλα 23
στην Αργεντινή 18
στο Εκουαδόρ 14
στη Χιλή 7


Όπως τονίζει η Καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Προκολομβιανών Πολιτισμών και Εθνολογίας (Abteilung für Altamerikanistik) του Πανεπιστημίου της Βόννης, Frauke Sachse, όταν χάνεται μια γλώσσα, χάνονται συγχρόνως πολιτισμός, παραδόσεις, προφορικές εκφράσεις, θρησκεία. Κάθε γλώσσα είναι ιδιαίτερη, διότι οι γλωσσολογικές μορφές της δεν συναντώνται σε άλλη.

                                                       Quechua μαμά με παιδάκι








2 σχόλια:

  1. Μπράβο για την ανάρτηση και που θίγετε το ζήτημα! Η γλώσσα είναι ζωτικής σημασίας για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά... Ειδικά για τους αυτόχθονες πολιτισμούς όπου μεταδίδεται από γενιά σε γενιά προφορικώς (με το αγαπημένο σας storytelling!).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα αν ήξεραν οι άνθρωποι πόσο σημαντικό είναι το ζήτημα των γλωσσών... Η εξαφάνιση μιας γλώσσας είναι η απώλεια μιας συγκεκριμένης θεώρησης του κόσμου, όπως έχει πει και ο George Steiner. Και είναι προφανές. Ακόμα και στις γλώσσες που υποθετικά δεν είναι σε κίνδυνο, η συρρίκνωση του λεξιλογίου που παρατηρείται, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια και σε συρρίκνωση της σκέψης αλλά και της κυτταρικής μνήμης. Οι γλώσσες που χάνονται στα διάφορα μέρη του κόσμου, μαζί με τους ανθρώπους που τις μιλούσαν, είναι ένα παρελθόν σχεδόν σβησμένο και ένα μέλλον φτωχότερο...

      Διαγραφή