Translate

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

King John's Castle - Limerick Ireland


Την Τρίτη, 2 Ιουνίου, το πρωί, πριν αρχίσει το συνέδριο, πήγα στην πόλη Limerick (το campus είναι μακριά από την πόλη), για να ψάξω σε ένα μεγάλο βιβλιοπωλείο εκεί, βιβλία του αγαπημένου μου Ιρλανδού συγγραφέα Colm Tóibín αλλά και για να επισκεφθώ το κάστρο.

        Όπως μαρτυρούν οι φωτογραφίες, ο άνεμος είναι πολύ δυνατός στην Ιρλανδία!!



Πολύ πρόσφατα ολοκληρώθηκε και παρουσιάζεται στους επισκέπτες μια εκπληκτική εικονική περιήγηση στην ιστορία του τόπου.

Οι εργασίες για την οικοδόμηση του κάστρου άρχισαν το 1212 και ολοκληρώθηκαν μετά από αρκετές δεκαετίες.




Αρχίζει η αφήγηση με αντικείμενα του πρώιμου μεσαίωνα στην Ιρλανδία, τον 6ο αιώνα. Η Ιρλανδία είχε τότε ένα ιδιαιτέρως μελετημένο νομικό σύστημα, γνωστό ως Brehon Laws.


Το 1169 έφθασαν στην Ιρλανδία οι Νορμανδοί και εγκαταστάθηκαν σε διάφορα σημεία της χώρας. Υιοθέτησαν τα τοπικά έθιμα και τη γλώσσα και συνδέθηκαν με ισχυρές οικογένειες του τόπου, μέσω γάμων. Αναγνώρισαν τη στρατηγική θέση του Limerick και τη μεγάλη σημασία του ποταμού Shannon, από όπου θα μπορούσαν να ελέγχουν τεράστιες εκτάσεις της χώρας. Έκαναν το Limerick Βασιλική πόλη (Royal city) και άρχισαν να χτίζουν το κάστρο, θέτοντάς την πόλη και το κάστρο υπό την άμεση διακυβέρνηση (direct rule) του Βασιλιά Ιωάννη της Αγγλίας, Λόρδου της Ιρλανδίας (του αδελφού του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου, αν θυμάστε) - Ιωάννη του Ακτήμονα (Magna Carta, αν θυμάστε επίσης!).







Η θρησκευτική μεταρρύθμιση του 16ου αιώνα και η απομάκρυνση του Ερρίκου του 8ου από την καθολική εκκλησία εν μέρει λόγω της άρνησης του Πάπα να του επιτρέψει διαζύγιο, είχε και ως συνέπεια αρνητικά συναισθήματα στην Ιρλανδία έναντι της Αγγλικής διακυβέρνησης. Άρχισε τότε μια συντονισμένη προσπάθεια του στέμματος να ελέγξει τους αντιδραστικούς Ιρλανδούς, η οποία εντάθηκε ακόμα περισσότερο στη διάρκεια των 45 χρόνων βασιλείας της Ελισσάβετ της 1ης η οποία κατέστειλε πολύ βίαια τρεις επαναστάσεις.






           Υπάρχουν και αρχαιολογικά ευρήματα από την εποχή πριν τους Νορμανδούς.








                                                      Η πόλη πάνω από το κάστρο.



                                                             Ο ποταμός Shannon.



Οι διώξεις των καθολικών οδήγησαν σε εκτεταμένες βιαιότητες σε όλη την Ιρλανδία, κατά τη διάρκεια του 17ου αιώνα - και τρεις πολιορκίες του κάστρου: το 1642, το 1651, το 1690/1691. Στην τρίτη το κάστρο τελικά παραδόθηκε υπό τους όρους της Treaty of Limerick.

Αναπαράσταση της ζωής μέσα στο κάστρο, στη διάρκεια πολιορκίας - ήταν πολύ συμπαθής η κυρία (και μάλλον έπληττε και κρύωνε και από τον άνεμο) και δέχθηκε πολύ ευχαρίστως να βγάλουμε μαζί φωτογραφία.




                                                         Μαλλιά στον άνεμο!!




















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου