Translate

Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Επιστημονική Ένωση για το Διεθνές Δικονομικό Δίκαιο


20-23 Μαρτίου 2013, τα μέλη της Wissenschaftliche Vereinigung für Internationales Verfahrensrecht είχαμε Γενική Συνέλευση (όπως κάθε δύο χρόνια) και με αφορμή τη Γ.Σ. έλαβε χώρα και διεθνές συνέδριο (όπως γίνεται σε κάθε Γ.Σ.), κλειστό, για τα μέλη της Ένωσης. Προφανώς, πάντα τα θέματα των συνεδρίων αφορούν στο δικονομικό διεθνές δίκαιο. Αυτή τη φορά το γενικό θέμα ήταν: "Gegenwartsfragen der Anerkennung im Internationalen Zivilverfahrensrecht und Europäisches Vollstreckungsrecht".

Η πρωτοτυπία του συνεδρίου ήταν ότι έγινε δύο μέρες σε δύο πόλεις, σε δύο χώρες! Στο Passau, Γερμανία και στο Linz, Αυστρία. Διασχίζαμε συνεχώς σύνορα, δηλαδή!

Οι εισηγήσεις είχαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, και πρακτικό, όπως καταλαβαίνετε. Η αναγνώριση και εκτέλεση αποφάσεων είναι από τα πλέον "καυτά" θέματα του δικονομικού διεθνούς δικαίου. Η συνύπαρξη δε Ευρωπαϊκών Κανονισμών και δικονομικού διεθνούς δικαίου εθνικής προέλευσης δεν είναι πάντα αρμονική...

Η πρώτη φωτογραφία είναι από το δείπνο της πρώτης μέρας του συνεδρίου, στο Linz. Οι εργασίες του συνεδρίου έγιναν στο Πανεπιστήμιο του Linz (πατρίδα και του μεγάλου συνθέτη Anton Bruckner) και μετά ψάχναμε μέσα στη νύχτα (χαθήκαμε για λίγο, εννοείται!) να βρούμε την παραδοσιακή αυστριακή ταβέρνα! Ο ασπρομάλλης κύριος μπροστά, προφίλ, είναι ο καταπληκτικός Γερμανός καθηγητής δικονομικού διεθνούς δικαίου, Peter Schlosser.



Τη δεύτερη μέρα οι εργασίες του συνεδρίου έγιναν στο Passau, την πόλη των τριών ποταμών, Inn, Donau, Ilz (οι φοβερές πλημμύρες έγιναν ένα μήνα μετά, αν θυμάμαι καλά..), στο πανεπιστήμιο της πόλης. Οι φωτογραφίες είναι από το δείπνο σε εστιατόριο (πολύ όμορφο, όπως βλέπετε) του Passau.  Ήμουν παρέα με την ...Άπω Ανατολή! Δεξιά και αριστερά μου κάθονται Ιάπωνες καθηγητές και απέναντί μου, καθηγήτρια από τη Νότια Κορέα. Τις φωτογραφίες μας τις έβγαλε ο σύζυγος της τελευταίας. Και το αστείο ήταν ότι μας είδαν από ένα διπλανό τραπέζι και ήρθαν πανευτυχείς να μας μιλήσουν και να μας ρωτήσουν από πού είμαστε (και εμένα;;!!!) ...Κινέζοι που εργάζονται στο Passau!

Και επειδή οι συγκρίσεις δεν έχουν τέλος(!), μπορείτε να συγκρίνετε τις δύο φωτογραφίες: η πρώτη είναι από το δικό μου ipad και η δεύτερη από τη φοβερή μηχανή των Νοτιοκορεατών.






Πριν λίγο καιρό ανακάλυψα και αγόρασα (το Amazon θα πρέπει να με έχει αγαπήσει πάρα πολύ με τόσες παραγγελίες!) ένα εξαιρετικό, πολύ πρόσφατο βιβλίο, για το δίκαιο της Κορέας, το οποίο και συνιστώ σε όποιον ενδιαφέρεται:

Marie Seong-Hak Kim, "Law and Custom in Korea. Comparative Legal History", Cambridge University Press, 2012.

                                           Ο Καθεδρικός ναός του Passau είναι υπέροχος! 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου