Translate

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Κέντρο Πολιτισμού, 'Ερευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος

Πριν λίγες μέρες είχα μια χαρούμενη έκπληξη: επικοινώνησε μαζί μου ένας παλιός πολύ καλός φίλος, με τον οποίο είχαμε χαθεί τα τελευταία χρόνια. Ο Παναγιώτης Παναγάκης, Διευθυντής του Κέντρου Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ήταν πολύ μεγάλη σύμπτωση, διότι 2-3 ώρες πριν επικοινωνήσουμε διάβαζα στην εφημερίδα για το σπουδαίο έργο που γίνεται στο Κέντρο αυτό.

Αφορμή της επικοινωνίας ήταν το βιβλίο μου "Art Collections, Private and Public. A Comparative Legal Study", το οποίο είχε αγορασθεί από τη Βιβλιοθήκη του Κέντρου και το οποίο είδε ξαφνικά μπροστά του ο Παναγιώτης. Με συγκίνησε πραγματικά πολύ η χαρά του για το ότι έγραψα αυτό το βιβλίο, δεν χαίρονται, δυστυχώς, εύκολα οι άνθρωποι για τα έργα των γνωστών και φίλων τους - αν και, όταν δεν χαίρονται, μάλλον δεν είναι φίλοι...

Ενθουσιάστηκα, λοιπόν, όταν με προσκάλεσε για "ξενάγηση" στο καταπληκτικό αυτό Κέντρο - τμήματα του οποίου (όπως π.χ. η Βιβλιοθήκη) είναι προσβάσιμα στο κοινό. Θα πρέπει οπωσδήποτε να τα επισκεφθείτε και να αξιοποιήσετε π.χ. βιβλιογραφικό υλικό που θα βρείτε εκεί.

http://www.bankofgreece.gr/Pages/el/Bank/Organization/ccrd.aspx?FltFld=ID&FltVal=22

                                            Η σούπερ αυτή ξενάγηση έγινε σήμερα.


                                                             Στη Βιβλιοθήκη της ΤτΕ                                                     Δεν είναι πανέμορφο το βιτρώ;;!!Μεγάλη η συγκίνηση να βλέπω το πρόσφατο βιβλίο μου στους νέους τίτλους που απέκτησε η Βιβλιοθήκη της ΤτΕ.

                       Στον χώρο συντήρησης των έργων τέχνης που έχει στην ιδιοκτησία της η ΤτΕ.                                   Αυτών των βιβλίων δεν έχει αρχίσει ακόμα η συντήρηση.Έργο του σπουδαίου Γιώργου Ρόρρη, ενός από τους καλύτερους σύγχρονους Έλληνες ζωγράφους.

                                                               Επίσκεψη 2014
Στον χώρο του Ιστορικού Αρχείου (με ψύξη έντονη, για να διατηρούνται τα παλαιά έγγραφα)Ιδιόχειρη επιστολή του Ελευθέριου Βενιζέλου προς τον (Διοικητή της ΤτΕ) Εμμ. Τσουδερό - σε επιστολόχαρτο του ξενοδοχείου Ritz, στο Λονδίνο.                       Παλιές φωτογραφίες από την τελετή θεμελίωσης του κτηρίου της ΤτΕ


Στη συνέχεια πήγαμε σε άλλο κτήριο, στην έκθεση που ξεκίνησε το 2014 (και που συνεχίζεται) για τον Ξενοφώντα Ζολώτα.

                                              "Ο Καθηγητής και η Τράπεζα της Ελλάδος"                                                                Νά'μαι και εγώ!                       Στη φωτογραφία επάνω αριστερά, με τη μητέρα του - είχε γεννηθεί το 1904.                                                                   Το γραφείο του                               Ένα ...έργο τέχνης από κατεστραμμένα τραπεζογραμμάτια!!


Το πασίγνωστο κείμενο του Ξ. Ζολώτα - με τις αγγλικές λέξεις που βασίζονταν σε ελληνικές - που είχε απευθύνει, δείτε πού:
And last but not least, ένας πανέμορφος πίνακας, που ανήκει στη συλλογή της ΤτΕ και είναι στο γραφείο του Διευθυντή του Κέντρου, αλλά και ένα κολλάζ με φωτογραφίες που βρίσκεται σε μια μικρή αίθουσα συσκέψεων δίπλα και που δείχνει ακριβώς ότι ο Παναγιώτης Παναγάκης είναι ένας κατ' εξοχήν Homo Universalis, ένας ευφυέστατος άνθρωπος με αστείρευτη ενέργεια, πληθώρα καλλιτεχνικών ενδιαφερόντων (μεταξύ άλλων, συνεχίζει να αγοράζει, όπως μου είπε, με γεωμετρικά αυξανόμενο ρυθμό, cds κλασσικής και τζαζ μουσικής), βιβλιοφάγος, γενναιόδωρος προς τους φίλους και συνεργάτες του.

                                    Κ. Μπεκιάρη Paysage - Ομπρέλες στην ακτή 1956


Δεν έχω λόγια για να ευχαριστήσω όλους: κατά πρώτον τον Παναγιώτη που με κάλεσε να με ξεναγήσει στους εκπληκτικούς χώρους του Κέντρου, αλλά και όσες και όσους συνάντησα εκεί και μου ανέλυσαν με λεπτομέρειες τις επιμέρους εργασίες που γίνονται για να επιτευχθεί αυτό το τόσο ωραίο κάθε φορά αποτέλεσμα. Δεν είναι κάτι που ολοκληρώνεται και τελειώνει. Είναι μια "εργασία εν προόδω": το κάθε επίτευγμα αποτελεί έναυσμα για περαιτέρω συνέχιση των προσπαθειών τους. Προς όφελος όλων μας, εννοείται! Όλα αυτά αποτελούν στοιχεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, της ταυτότητάς μας, άρα.

         Σας χαιρετώ με τη μουσική που ακούω όσες ώρες ετοιμάζω αυτή την ανάρτηση:

                          http://www.danielhope.com/listento/antonio-vivaldi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου