Translate

Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Νότος και Βορράς

Βραζιλία, συνέχεια:
Το 2012 εκδιώχθηκαν από τις παρυφές του χωριού Maracaná αυτόχθονες ινδιάνοι διαφόρων φυλών, προκειμένου να οικοδομηθούν μεγάλες αθλητικές εγκαταστάσεις, ενόψει του Μουντιάλ 2014 και των Ολυμπιακών Αγώνων 2016. Τους εγκατέστησαν - προσωρινά, υποτίθεται - σε καταυλισμό με κοντέινερς, στο Jacarepaguá, στη δυτική ζώνη του Ρίο. Με πολλές διαδηλώσεις, πιέσεις, διαμαρτυρίες, κατάφεραν να ενταχθούν στο πρόγραμμα "Το Σπίτι μου, η Ζωή μου", ελπίζοντας ότι θα βρουν ένα σπίτι σε καινούριο χωριό που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση ότι θα έφτιαχνε.

Για περισσότερες λεπτομέρειες:
http://www.jb.com.br/rio/noticias/2014/06/16/aldeia-maracana-indios-removidos-entram-para-o-programa-minha-casa-minha-vida/



Μεγάλη μορφή της ανθρωπολογίας και της εθνολογίας και αυτός που μελέτησε επιτόπου αυτόχθονες της Βραζιλίας είναι ο Claude Lévi-Strauss (1908-2009) - τεράστια προσωπικότητα, τεράστιας καλλιέργειας άνθρωπος. Σπουδαίο βιβλίο του, οι "Tristes tropiques". Υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι ο εγκέφαλος των λεγόμενων "αγρίων" έχει την ίδια δομή με εκείνον των "πολιτισμένων" και ότι τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά είναι τα ίδια παντού.

Τις κατωτέρω φωτογραφίες μου τις έστειλε ο Σουηδός συνάδελφος (Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Gothenburg) και καλός φίλος, Rolf Dotevall. Είναι λιμανάκια στη Δυτική Ακτή της Σουηδίας. Όλα τα ψαροχώρια του κόσμου είναι πανέμορφα!!! (το ότι είμαι αλλεργική στα ψάρια δεν επηρεάζει την αισθητική μου απόλαυση των τόπων όπου αυτά ψαρεύονται!!!)


Μια φωτογραφία Σουηδικής ακτής, που - τί περίεργο... - θα μπορούσε να είναι και φωτογραφία Ελληνικού ξερονησιού, νομίζω.


                                              Και μια γλυκύτατη ...αιλουροειδής επωδός:                                            
                                                    Η ισχύς εν τη ενώσει, έτσι δεν είναι;;!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου