Translate

Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Διάφορες τέχνες, διάφορες χώρες




Από 24 Ιουνίου μέχρι 5 Οκτωβρίου θα διαρκέσει η έκθεση στο Prado, "El Greco y la pintura moderna". Μακάρι να μπορούσα να ..πεταχτώ (η Μαδρίτη είναι η πατρίδα της ψυχής μου, όπως λέω κάποιες φορές), πλην φευ... δεν νομίζω να τα καταφέρω.

Οι δύο πρώτες φωτογραφίες είναι από έργα του που βρίσκονται στη National Gallery, Washington D.C. (είχα βγάλει ..πληθώρα φωτογραφιών εκεί, όπως έχετε καταλάβει!).

Στο πρώτο έργο απεικονίζεται ο San Ildefonso, αρχιεπίσκοπος στο Τολέδο, τον 7ο αιώνα μ. Χ. και μετέπειτα πολιούχος άγιος.

Στο δεύτερο απεικονίζεται μια σκηνή που με τάραζε από μικρή: ο Λαοκόων, ιερέας των Τρώων, είχε προσπαθήσει να τους προειδοποιήσει ότι ο Δούρειος Ίππος ήταν παγίδα, ότι κάτι έκρυβε. Ο Ποσειδώνας, που υποστήριζε τους Έλληνες, για να τον τιμωρήσει, έστειλε δύο θαλάσσια φίδια, τα οποία έπνιξαν τον Λαοκόοντα και τους γιους του. Αυτή είναι μια από τις εκδοχές του θανάτου του.



Δείτε αυτό το βιντεάκι, όπου ο διευθυντής του Μουσείου Miguel Zugaza και ο επιμελητής της έκθεσης Javier Barón σχολιάζουν - υπό τους ήχους της εξαίσιας μουσικής του Vivaldi - την επιρροή του μέγιστου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου στη μοντέρνα τέχνη.

http://cultura.elpais.com/cultura/2014/06/23/videos/1403532317_263351.html


Λίγες μέρες μετά τη γιορτή μου, έλαβα ταχυδρομικά ένα σπουδαίο δώρο, αυτό το βιβλίο:
                                       

Είναι πραγματικός θησαυρός το περιεχόμενό του. Αν δεν με πιστεύετε, διαβάστε και μια κριτική:

http://www.tovima.gr/books-ideas/article/?aid=605540


Το περασμένο Σάββατο είχε γιορτή - χορευτική παράσταση η Χοροκίνηση - όπου και ...συχνάζω πάρα πολλά χρόνια. Η φωτογραφία αυτή τραβήχτηκε όταν είχε τελειώσει η παράσταση και καλούσαν κάποιους από εμάς να ..μπούμε στον χορό!! (δεν συμμετέχω σε χορευτικές παραστάσεις εγώ, διότι έχουν πολλές πτώσεις, κάτι απολύτως απαγορευμένο για μένα μετά από τα τόσα χειρουργεία και το ..μπαλωμένο χέρι μου).


Περισσότερα δείτε στο facebook της Χοροκίνησης: https://www.facebook.com/chorokinisi?ref=stream

Είναι οι μεγαλύτερες ημέρες του χρόνου. Δείτε πώς είναι αυτές τις ημέρες στη Δυτική ακτή της Σουηδίας, αργά το βράδυ!! Τη φωτογραφία τράβηξε ο Σουηδός συνάδελφος και καλός φίλος Rolf Dotevall:





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου