Translate

Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Η Επιγραφή της Γόρτυνας - The Gortyn Code

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δωρίσει κάποια έργα τέχνης στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα είδαμε στη διάρκεια της επίσκεψής μας εκεί, την πρώτη μέρα του συνεδρίου, για το οποίο σας έχω μιλήσει σε προηγούμενες αναρτήσεις.

Η Ελλάδα έχει δωρίσει αντίγραφα 3 στηλών (συνολικά οι στήλες είναι 12) της Επιγραφής της Γόρτυνας. Η Επιγραφή αυτή, η οποία είναι γραμμένη βουστροφηδόν, σε κρητική διάλεκτο, περιλαμβάνει νόμους οι οποίοι αναφέρονται σε ζητήματα οικογενειακά, κληρονομικά, δικονομικά. Μεγάλο μέρος τους αναφέρεται στα των δούλων. Αποτελεί τη σημαντικότερη πηγή για το δίκαιο της αρχαϊκής και της κλασσικής περιόδου. Οι νόμοι που αναφέρονται είναι του 6ου αιώνα π.Χ., όμως η καταγραφή τους στη συγκεκριμένη επιγραφή έγινε περίπου το 450 π.Χ.








Η Μεγάλη Δούκισσα του Λουξεμβούργου, Charlotte (1896-1985), πολύ αγαπημένη στους Λουξεμβούργιους.



Σήμερα εξετάσαμε 5 διπλωματικές των περσινών μεταπτυχιακών, κατεύθυνσης Ιδιωτικού Διεθνούς Δικαίου και Συγκριτικού Δικαίου. Πήγαν πάρα πολύ καλά.

Μετά το Πάσχα, θα εξετάσουμε τις υπόλοιπες 8 διπλωματικές - οι 7 από τις οποίες έγιναν υπό την επίβλεψή μου. Εύχομαι να πάνε πάρα πολύ καλά και αυτές.


                                                  Το Δημαρχείο του Λουξεμβούργου



                               Πριν λίγες μέρες μου έστειλαν φωτογραφίες χαρούμενες:

           Με αγαπημένους φίλους, πριν 2-3 μήνες, στο εστιατόριο στο κτήριο "Κωστή Παλαμά".











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου