Translate

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Καλή Κυριακή

Κυριακή πρωί, διαβάζω (ηλεκτρονικά, αν και προτιμώ την έντυπη μορφή) την El País και ακούω από το ραδιόφωνο τραγούδια ηπειρώτικα! Από τα δημοτικά τραγούδια, αυτά και τα θρακιώτικα είναι τα αγαπημένα μου. Τα πρώτα, διότι όταν ήμουν μικρή και για αρκετά χρόνια χόρευα στο Λύκειο Ελληνίδων και το ηπειρώτικο "Ο γιατρός" είναι το πρώτο που χόρεψα σε παράσταση - στο αρχαίο Ωδείο, στην Πάτρα (ήμουν 11 χρονών, η μικρότερη της χορευτικής ομάδας). Τα δεύτερα, διότι έχουν έντονο ρυθμό και οι χοροί τους είναι οι δυσκολότεροι και οι ωραιότεροι!!

Παραδόσεις, πολύ σημαντικό ζήτημα.. Και για τα δίκαια, αφού αποτελούν παράγοντες σημαντικούς της ορατής και αόρατης διαμόρφωσής τους.

Η ηλεκτρονική μορφή των εφημερίδων έχει το πλεονέκτημα - ομολογώ - των υπέροχων φωτογραφιών που μπορεί κανείς να βρεί. Οι κατωτέρω φωτογραφίες είναι της El País, από την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Sochi.



        Η Ελληνική αποστολή - δεν θα μπορούσαν οι Ισπανοί να μην έχουν φωτογραφία μας!



                 Τιμής ένεκεν, ας βάλουμε και εμείς τη φωτογραφία της Ισπανικής αποστολής!


Την περασμένη Κυριακή είδα στο θέατρο Ακροπόλ τον Έμπορο της Βενετίας. Ωραία παράσταση - δεν θα πω συγκλονιστική. Υπέροχη η ερμηνεία του Νικήτα Τσακίρογλου! Δεν περίμενα τίποτα λιγότερο, από αυτόν τον Μεγάλο ηθοποιό.

http://www.acropoltheater.gr/parastaseis/kentriki/emporos-venetias.aspx

Και για μια ..συγκριτική μελέτη ερμηνειών, σας προτείνω να δείτε και αυτή την παράσταση αλλά και την ταινία με τον συγκλονιστικό Αλ Πατσίνο.

http://www.youtube.com/watch?v=gtYGzr8Nx-8

http://www.youtube.com/watch?v=mdbzRtxVtns

Έργο τεράστιο αυτό, του Σακεσπήρου (κάποιος θα γελάσει! - έτσι μετέφραζαν τον Shakespeare, τον 19ο αιώνα), παρουσιάζει πολλές πτυχές της ζωής των ανθρώπων στη Βενετία - και όχι μόνο. Τις διακρίσεις, τα στερεότυπα, τις προκαταλήψεις, τους φτωχούς και τους πλούσιους, τη (δυστυχώς...) λατρεία του χρήματος. Και βέβαια και το ισχύον δίκαιο!! Συχνότατα στη λογοτεχνία αποτυπώνονται πολύ περισσότερες λεπτομέρειες του δικαίου κάθε εποχής, κάθε περιοχής του κόσμου, από βιβλία του νομικού καθαρά χώρου.

Καλή Κυριακή!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου