Translate

Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Δύση - Ανατολή


"Αν σχηματοποιούσαμε σε γενικές γραμμές τα πράγματα, θα ήμασταν σε θέση να πούμε ότι σήμερα η Δύση ισχυρίζεται πως δίνει το προβάδισμα στην ελευθερία έναντι της δικαιοσύνης, ενώ η Ανατολή διατείνεται ότι δίνει το προβάδισμα στη δικαιοσύνη. Δεν θα εξετάσουμε αν η ελευθερία βασιλεύει στην Ανατολή, θα περιοριστούμε να καταγράψουμε τους ισχυρισμούς των δύο κοινωνιών. Υπάρχει πιθανότητα να αλληλοκαταστραφούν πάνω σ'ένα σύνορο εύκολα προβλέψιμο, κραδαίνοντας η ελευθερία την ατομική βόμβα και η δικαιοσύνη μιαν άλλη. Σ'αυτή την περίπτωση, ομολογώ πως αδυνατώ να φανταστώ το τι θα ακολουθούσε έπειτα από έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, με πυρηνική μορφή. Και θεωρώ, προσωπικά, πολύ ένοχους τους αρχηγούς των Κρατών που αφήνουν τους λαούς τους να πιστεύουν ότι μπορούν κάποιο μέλλον, έπειτα από έναν τέτοιο πόλεμο. Εν τούτοις, αν αυτός ο πυρηνικός πόλεμος, αυτή η αυτοκτονία, δεν λάβει χώρα, θα απομείνουμε να ατενίζουμε πάντα τα δύο αγάλματα, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης, να στέκονται το ένα απέναντι στο άλλο σουφρώνοντας της μύτη τους".

Ο (πολυαγαπημένος μου) Αλμπέρ Καμύ, στο "Το μέλλον του ευρωπαϊκού πολιτισμού", Εκδόσεις Πατάκη, 2013. Περιλαμβάνεται στο βιβλίο αυτό, η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης υπό την προεδρία του Άγγελου Κατακουζηνού, η οποία είχε λάβει χώρα στην Αθήνα, στο Γαλλικό Ινστιτούτο, την Πέμπτη 28 Απριλίου 1955. Ευχαριστώ πολύ τον μεταπτυχιακό μου φοιτητή-βιβλιοφάγο Άγγελο Μπράχο, που ήταν αυτός που μου πρωτομίλησε για το καταπληκτικό αυτό βιβλιαράκι!!

Και σε άλλο σημείο:

"Η Ευρώπη, που διαμόρφωσε πέρα για πέρα τις ιδεολογίες που κυριαρχούν σήμερα στον κόσμο και που τις βλέπει τώρα να στρέφονται εναντίον της - καθώς ενσωματώνονται σε χώρες μεγαλύτερες και βιομηχανικά ισχυρότερες -, αυτή η Ευρώπη, που είχε τις δυνάμεις και την ισχύ να συλλάβει αυτές τις ιδεολογίες, μπορεί να έχει και τη δύναμη να συλλάβει τις έννοιες που θα της επιτρέψουν να ελέγξει ή να εξισορροπήσει αυτές τις ιδεολογίες. Απλώς, έχει ανάγκη από αναπνοή, από άνεση, από σκέψεις που να μην είναι επαρχιακές, όπως είναι τώρα όλες οι σκέψεις μας".

Και αυτά, σκεφθείτε, λέχθηκαν το 1955... 60 χρόνια πριν...


Η σοκολάτα βοηθάει το μυαλό - και την ψυχή!! Εδώ βλέπετε το υπερθέαμα των σοκολατακίων της άπαιχτης "Σκοτεινής πλευράς της σοκολάτας" (Dark side of chocolate)





Η Αναστασία, στην ώρα της καφεδημιουργίας - ο καφές εκεί είναι πραγματικά φυσική απόλαυση!! Μου έχουν πει ότι είναι καταπληκτικό και το ρόφημα σοκολάτα, αλλά δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα. Πού θα μου πάει, θα το δοκιμάσω!!





                                                          Καλό Σαββατοκύριακο!!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου