Translate

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Η αλήθεια στο θέατρο


Αφιερωμένο σε όσους ασχολούνται με το θέατρο.



Πολυαγαπημένος μου (και εκατομμυρίων άλλων ανθρώπων, βέβαια!) θεατρικός συγγραφέας - ένα μικρό κομμάτι από το:

Harold Pinter, "Τέχνη, αλήθεια και πολιτική".

η ομιλία στην τελετή απονομής του Νόμπελ Λογοτεχνίας 2005  (Μετάφραση: Άρης Λασκαράτος)

Εκδόσεις: ΑΙΩΡΑ

      "Η αλήθεια στο θέατρο είναι πάντα φευγαλέα. Δεν την βρίσκεις ποτέ ακριβώς αλλά η αναζήτησή της είναι καθηλωτική. Η αναζήτηση είναι σαφώς το κίνητρο της προσπάθειας. Η αναζήτηση είναι η δουλειά σου. Τις περισσότερες φορές σκοντάφτεις στην αλήθεια μέσα στο σκοτάδι, πέφτεις πάνω της ή βλέπεις φευγαλέα μια εικόνα ή ένα σχήμα που μοιάζει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια, συχνά χωρίς να συνειδητοποιείς ότι συνέβη. Αλλά η πραγματική αλήθεια είναι ότι στη δραματική τέχνη δεν υπάρχει μία μοναδική αλήθεια. Υπάρχουν πολλές αλήθειες, οι οποίες αμφισβητούν η μία την άλλη, αποστρέφονται η μία την άλλη, αντανακλούν η μία την άλλη, αγνοούν η μία την άλλη, κοροϊδεύουν η μία την άλλη, δεν βλέπουν η μία την άλλη. Μερικές φορές αισθάνεσαι ότι κρατάς την αλήθεια μιας στιγμής στα χέρια σου κι αμέσως μετά γλιστράει μέσα από τα δάχτυλά σου και χάνεται."





Οι φωτογραφίες είναι από χορογραφίες του στον χορό πολυαγαπημένου μου (και πάλι: και εκατομμυρίων άλλων ανθρώπων!) Nacho Duato.

Μου έλειψε ο χορός... τρεις μήνες χωρίς μαθήματα είναι πολλοί... Εκτός απροόπτου, ξαναρχίζω τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου