Translate

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018

Συρρικνώνεται η σκέψη μας επικίνδυνα...






Γιατί να κάνουμε Αρχαία Ελληνικά και Λατινικά στο σχολείο, αφού κύριο μέλημά μας είναι να βγάλουμε όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα και να κάνουμε εξωτικές διακοπές; Ή, αν δεν τα καταφέρουμε να βγάλουμε τόσα χρήματα, το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να έχουμε μια δουλειά και κάποια χρήματα για να καλύψουμε ανάγκες και, αν μένει κάτι, να πίνουμε κανένα φραπέ ή κατά προτίμηση φρέντο, ως Νεοέλληνες; Σε τι μας χρειάζονται τα Αρχαία Ελληνικά και τα Λατινικά; Αφού το μυαλό μας έτσι κι αλλιώς θα βουλιάξει στην καθημερινότητα και οι φιλοδοξίες μας θα είναι να πάμε στα στέκια της μόδας και θα φθονούμε όσους μπορούν να το κάνουν, αν εμείς δεν μπορούμε;

Στην Γ' Λυκείου πήγα Κλασσικό, όπως έχω πει και άλλη φορά, νομίζω. Στις προηγούμενες δύο τάξεις ήμουν στο Πρακτικό, γιατί ήθελα να πάω στο Πολυτεχνείο. Θυμάμαι ότι την τελευταία ημέρα των εξετάσεων, της Β' Λυκείου (στην πραγματικότητα πήγα Ε' Γυμνασίου και Γ' Λυκείου - έπεσα στην αλλαγή!), που είχαμε δώσει Αρχαία, πήγαμε 3-4 για μπάνιο στην Αρβανιτιά, στο Ναύπλιο, και μέσα στη θάλασσα (εννοείται και από τη χαρά μας που είχαμε τελειώσει τις εξετάσεις) απαγγέλλαμε Αντιγόνη! Θυμόμαστε απ'έξω κομμάτια. Αν σας φαίνεται πεζό και περιττό, απλώς σας λυπάμαι. Δεν έχετε ιδέα πόσο εξασκείται το μυαλό και πόσο μένουν όλα αυτά στη σκέψη, σε όλη τη ζωή του ανθρώπου.

Όταν αποφάσισα (τέλος Αυγούστου, προς Γ' Λυκείου) να αλλάξω κατεύθυνση και να πάω Νομική, έπρεπε να δώσω Λατινικά για να πάω στο Κλασσικό. Δεν είχα όμως μάθει ποτέ. Έκανα ιδιαίτερα για 15 ημέρες (12, μου έλεγε η μητέρα μου) με μία ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ Καθηγήτρια και εξαιρετικά καλλιεργημένη και όλα πήγαν πολύ καλά. Τι κέρδισα; Πολλά. Η δομή μιας γλώσσας είναι τρόπος να βλέπουμε τον κόσμο, που λέει και ο George Steiner.

Ανοίγει το μυαλό σε κόσμους απέραντους, μαθαίνοντας. Ρομπότ θα καταντήσουμε, αν αφαιρούμε συνέχεια...

Κάποτε, πριν από πολλά χρόνια, έκανα αγγλικά με έναν Άγγλο παλιάς κοπής αριστοκράτη, ο οποίος μας έλεγε¨"σας θαυμάζω εσάς τους Έλληνες, γιατί πάτε στο Πανεπιστήμιο, για το Πανεπιστήμιο, ενώ οι περισσότεροι Άγγλοι λένε 'να τελειώσουμε το σχολείο, να πιάσουμε μια δουλειά, να μπορούμε να πάρουμε ένα πακέτο τσιγάρα'".

Καταργώντας τη διδασκαλία βασικών μαθημάτων, είμαστε κι εμείς σε καλό δρόμο...








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου