Translate

Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Ένας θησαυρός 691 αρχαιολογικών αντικειμένων επαναπατρίζεται στην Κολομβία - Un tesoro vuelve a Colombia


Όπως λένε όσοι έχουν ασχοληθεί με την υπόθεση αυτή, πρόκειται για το σπουδαιότερο νέο αναφορικά με τα πολιτιστικά αγαθά της Κολομβίας. "Ένας θρίαμβος κατά της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών όπως ποτέ νωρίτερα δεν είχε συμβεί", δήλωσε ο Fabián Sanabría, διευθυντής του Instituto Colombiano de Antropología e Historia (ICANH).

Είναι, λένε, σαν να επαναπατρίσθηκε ένα πλήρες μουσείο: 691 αρχαιολογικά αντικείμενα, προκολομβιανών πολιτισμών - όπως των Tumaco, Tayrona, Calima, Quimbaya - που καλύπτουν χρονική περίοδο από το 1600 π.Χ. μέχρι τον 7ο αιώνα μ.Χ.




Η υπόθεση ξεκίνησε το 2003, όταν η Ισπανική αστυνομία, κατά τη διάρκεια της "Επιχείρησης Φλωρεντία" (Operación Florencia - από το 2000 γινόταν έρευνα για μια οργάνωση που ασχολούνταν με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και με τη διακίνηση ναρκωτικών), εισέβαλε σε οικία στη Μαδρίτη, στην οποία βρήκε όλον αυτόν τον θησαυρό.




Σύμφωνα με την Κολομβιανή Εισαγγελία, ο Κολομβιανός υπήκοος Juan Carlos Escrucería απέκτησε τα αντικείμενα το 1990 και τα εξήγαγε από την Κολομβία σε μια μετακόμιση το 2001, όταν οι τελωνειακοί έλεγχοι δεν ήσαν τόσο αυστηροί όσο τη σημερινή εποχή.

Από τη στιγμή που τα αντικείμενα βρέθηκαν από την Ισπανική αστυνομία, έμειναν υπό φύλαξη στο Museo de América, στη Μαδρίτη, το οποίο είχε ενδείξεις ότι θα μπορούσαν να είναι Κολομβιανά. Το 2005, η Εθνική Αστυνομία το ανακοίνωσε στις αρχές της Κολομβίας και το 2011, μετά από όταν Ισπανικό δικαστήριο είχε αποφασίσει να αποδοθούν στον άνθρωπο που τα είχε εξάγει από την Κολομβία, εν τέλει άλλαξε την απόφασή του, όταν παρενέβησαν οι αρχές και των δύο χωρών.





Από τη στιγμή εκείνη, μετά από διαβήματα των Ισπανικών αρχών, η Εισαγγελία της Κολομβίας ξεκίνησε τη διαδικασία ώστε να επιστραφούν στην Κολομβία τα αντικείμενα αυτά (τα 691 από τα 894 που είχαν βρεθεί) των οποίων η αξία υπολογίζεται ότι θα μπορούσε να φθάσει τα 5 εκατομμύρια ευρώ.

Τον Φεβρουάριο του 2012 υπέβαλαν αίτημα ενώπιον των Ισπανικών αρχών, ζητώντας τους να συνεργασθούν για τον επαναπατρισμό των αντικειμένων, βασιζόμενοι σε συνθήκη δικαστικής συνεργασίας που έχουν συνάψει οι δύο χώρες.






Το 2011, ο Juan Carlos Escrucería είχε καταδικασθεί στην Ισπανία, σε 2 έτη φυλάκισης και σε πρόστιμο 300.000 ευρώ, για ξέπλυμα κεφαλαίων. Το πρόστιμο το είχε πληρώσει και τώρα είναι ελεύθερος υπό όρους μέχρι το 2016.

Για να ζητηθεί από την Κολομβία ο επαναπατρισμός των αρχαιολογικών αντικειμένων, ξεκίνησε έρευνα για το αδίκημα της αποδοχής και διακίνησης (receptación) παρανόμως αποκτηθέντων αντικειμένων. Αυτό ήταν το μόνο που μπορούσε να γίνει, διότι στην Κολομβία δεν προβλέπεται ακόμα η τιμωρία για αδικήματα που αφορούν ειδικά σε πολιτιστικά αγαθά. Επιχειρείται η νομοθετική μεταρρύθμιση, σχετικά, επισήμανε ο Κολομβιανός εισαγγελέας.




Στις 19 Μαρτίου 2014, δικαστήριο της Μαδρίτης έκανε δεκτό το αίτημα περί επαναπατρισμού των αντικειμένων. Η μεταφορά των αντικειμένων ξεκίνησε στις 24 Ιουνίου.

Πρόκειται για μια μεγάλη νίκη, όπως δήλωσε και ο πρέσβης της Κολομβίας στην Ισπανία. Τώρα ετοιμάζεται έκθεση στην Κολομβία, η οποία θα δείξει στο κοινό για πρώτη φορά αυτούς τους θησαυρούς οι οποίοι επαναπατρίσθηκαν χάρη στον αγώνα κατά της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών.

                                               Χαιρόμαστε όλοι πάρα πολύ γι'αυτό!!!




                                                         Καλή υπόλοιπη εβδομάδα!.


                                                             Μην τον αντιγράψετε!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου