Translate

Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

"There is no longer one truth, no single authority"

Τάδε έφη Rothko, "The Artist's Reality. Philosophies of Art", Yale University Press, 2004, σ. 4.

Όπως και: "The truths of India, Egypt, Greece spanned over centuries. In matters of art our society has substituted taste for truth, which she finds more amusing and less of a responsibility, and changes her tastes as frequently as she changes her hats and shoes. And here might the artist, placed between choice and diversity, raise his lamentation louder. Never did his afflictors have as many shapes or such a jabbering of voices, and never did they exude such a prolixity of matter".


Χθες είδα την ταινία που παίζεται τώρα στους κινηματογράφους, "Mr. Turner". Εξαιρετική αφήγηση της ζωής του μεγάλου Άγγλου ζωγράφου, εξαιρετικά ακριβής απεικόνιση της ζωής εκείνη την εποχή, αλλά και των δημοσίων σχέσεων στον χώρο της τέχνης που συχνά αλλοτρίωναν και αλλοτριώνουν ανθρώπους και σχέσεις.

Πολύ μου άρεσε ο διάλογος μεταξύ του πάμπλουτου συλλέκτη που ήθελε να αποκτήσει όλα τα έργα του Turner δίνοντάς του ένα ιλιγγιώδες ποσόν και του ζωγράφου, ο οποίος αρνήθηκε, λέγοντάς του ότι είχε κληροδοτήσει τα έργα του στο κράτος, για να τα βλέπουν μετά τον θάνατό του όλοι οι άνθρωποι, gratis (δωρεάν)!

"Σκληρή" ταινία, όσον αφορά στις υπαρξιακές αγωνίες του ανθρώπου, των ανθρώπων... "Κομμάτια" με έκανε.. όπως και η ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ μουσική!!!



Τη φωτογραφία αυτή, της Sagrada Famíliia, του Gaudí, στη Βαρκελώνη, την είχα βγάλει το 1997. Το τζάμι δεν αφήνει να φανεί στην φωτογράφιση της ..φωτογραφίας η απίστευτη, σχεδόν ανάγλυφη ομορφιά της.



Φωτογραφία τωρινή, από το διαδίκτυο. Οι εργασίες κατασκευής της αριστουργηματικής αυτής εκκλησίας, που είχε μείνει ατελείωτη λόγω θανάτου του Gaudí, το 1926, συνεχίστηκαν και συνεχίζονται, εμπλουτισμένες με τη συμβολή και άλλων αρχιτεκτόνων, που βασίζονται στο όραμα του.



http://www.sagradafamilia.cat/

Και κάποιες άλλες πανέμορφες φωτογραφίες που βρήκα σε διαδικτυακές ιστοσελίδες ηλεκτρονικών "γνωστών" μου:

                                                                        Μεξικό



                                                                        Μαρόκο



             Σε αυτό το ελάχιστο κουκλάκι (μικρότερο από ένα δάχτυλο) είχα πάντα αδυναμία:





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου