Translate

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Scienze del patrimonio culturale


Χάρηκα απίστευτα που η εκδήλωση είχε οργανωθεί από κοινού και από το Dipartimento di Scienze Giuridiche (Scuola di Giurisprudenza) και από το Dipartimento di Scienze del patrimonio culturale (DISPAC).

Το Συγκριτικό Δίκαιο είναι σχεδόν εξ ορισμού διεπιστημονικό. Χρειάζεται και χρησιμοποιεί εργαλεία και πορίσματα και άλλων επιστημονικών κλάδων.

Θα ήταν περίεργο να λείπουν από τα Ιταλικά Πανεπιστήμια τμήματα σαν αυτό, των Επιστημών της πολιτιστικής κληρονομιάς (κάτι που δεν μεταφράζει ακριβώς το patrimonio culturale).

Η πολύ ευχάριστη έκπληξη για μένα ήταν ότι στο Campus του Università degli Studi di Salerno έχει στηθεί το έργο αυτό (Orizzonte Due) του Κώστα Βαρώτσου! Πανέμορφο!




Άλλη πολύ ευχάριστη έκπληξη (για μένα, προφανώς το γνωρίζουν πολλοί άλλοι) ήταν όταν είδα τον θυρεό του Πανεπιστημίου, εκεί.

Γράφει: Hippocrativa Civitas. Studium Salerni.

Η πόλη του Ιπποκράτη, λοιπόν! Όπως διάβασα στον (πολύ όμορφο οδηγό σπουδών τους), στο Salerno είχε ιδρυθεί η αρχαιότερη πανεπιστημιακή σχολή της γηραιάς ηπείρου: η Scuola Medica Salernitana. Είχε ιδρυθεί τον 8ο αιώνα μ.Χ. και ήταν στο απόγειο της αίγλης της μεταξύ του 10ου και του 13ου αιώνα.

Στην Aula delle Conferenze του DISPAC (όπου και έλαβε χώρα η εκδήλωση), υπάρχουν πανέμορφοι χάρτες.




Μεταξύ αυτών και αυτός ο ελληνικός, της Σικελίας.



.
Στην ίδια αίθουσα υπάρχει και αυτό το αριστούργημα, που, όπως μου είπαν, είναι αντίγραφο τοιχογραφίας της Πομπηίας.




Μετά την εκδήλωση είχαμε πάει σε ένα εστιατόριο εκεί κοντά. Η Πανεπιστημιούπολη (Campus di Fisciano) είναι αρκετά χιλιόμετρα από την πόλη.

Στη φωτογραφία, η Professoressa Virginia Zambrano, o Professore Armando Lamberti, εγώ, o Dottore di ricerca presso l'Università Bruno Scannapieco.




                                                              Έβρεχε συνεχώς....




Αυτή η φωτογραφία είναι από την προηγούμενη της εκδήλωσης μέρα. Στην Aula delle Conferenze της DISPAC είχαν οργανώσει μια τελετή προς τιμή Καθηγήτριας που αφυπηρετούσε.

Στη φωτογραφία, από αριστερά: η Διευθύντρια του Dipartimento di Scienze del patrimonio culturale, Prof. Mariagiovanna Riitano, η τιμώμενη, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Prof. Aurelio Tommasetti, εγώ, και η Prof. Virginia Zambrano.















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου