Translate

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Μαδρίτη, 4-6 Απριλίου 2011, Διεθνές Συνέδριο Οικογενειακού Δικαίου

4-6 Απριλίου 2011 είχε γίνει ένα πολύ ωραίο και πολύ πλούσιο από εισηγήσεις διεθνές συνέδριο στην αγαπημένη μου Μαδρίτη, με γενικό τίτλο "Filiación, patria potestad y relaciones familiares en las sociedades contemporáneas". Το είχαν οργανώσει από κοινού, το Universidad Nacional de Educación a Distancia (Departamento de Derecho Civil) και το Instituto de Desarrollo y Análisis del Derecho de Familia en España. Είχα τη χαρά και την τιμή να είμαι και εγώ εισηγήτρια, με θέμα "Convenio de 2007 sobre cobro internacional de alimentos" - δηλαδή μίλησα για τη Σύμβαση της Χάγης 2007 για τη διεθνή είσπραξη διατροφής τέκνων και άλλων μελών οικογένειας και το Πρωτόκολο για το εφαρμοστέο δίκαιο σε υποχρεώσεις διατροφής. Ο πρώτος τόμος των εισηγήσεων θα εκδοθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και θα ακολουθήσουν άλλοι 2 ή 3! Οι Ισπανοί είναι καταπληκτικοί άνθρωποι, αλλά μιλάνε ΠΟΛΛΗ ΩΡΑ στα συνέδρια! Το ίδιο και οι Ιταλοί, παρεμπιπτόντως! Ήταν και πολλές οι εισηγήσεις, οπότε επόμενο ήταν να μην "χωράνε" σε έναν τόμο. Τους ρώτησα χθες μήπως είχαν φωτογραφίες από το συνέδριο, αλλά μου έστειλαν κάτι καλύτερο: την ηλεκτρονική διεύθυνση όπου μπορείτε - όσοι μιλάτε ισπανικά... οι άλλοι, καιρός να μάθετε! - να ακούσετε και να δείτε τους εισηγητές. Η δική μου εισήγηση είναι στην αρχή της τρίτης ημέρας του συνεδρίου.

 http://teleuned.uned.es/teleuned2001/directo.asp?ID=1166&Tipo=A

Μόλις μου έστειλαν μια φωτογραφία από την τελευταία ορκωμοσία των μεταπτυχιακών φοιτητών. Θα έπρεπε να τους ...τιμωρήσω που άργησαν να μου τη στείλουν, αλλά τέλος πάντων! 

Sequel, λοιπόν, προηγούμενης ανάρτησης με αγαπημένους φοιτητές - και πάλι και πάντα!



Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Επιστημονική Ένωση για το Διεθνές Δικονομικό Δίκαιο


20-23 Μαρτίου 2013, τα μέλη της Wissenschaftliche Vereinigung für Internationales Verfahrensrecht είχαμε Γενική Συνέλευση (όπως κάθε δύο χρόνια) και με αφορμή τη Γ.Σ. έλαβε χώρα και διεθνές συνέδριο (όπως γίνεται σε κάθε Γ.Σ.), κλειστό, για τα μέλη της Ένωσης. Προφανώς, πάντα τα θέματα των συνεδρίων αφορούν στο δικονομικό διεθνές δίκαιο. Αυτή τη φορά το γενικό θέμα ήταν: "Gegenwartsfragen der Anerkennung im Internationalen Zivilverfahrensrecht und Europäisches Vollstreckungsrecht".

Η πρωτοτυπία του συνεδρίου ήταν ότι έγινε δύο μέρες σε δύο πόλεις, σε δύο χώρες! Στο Passau, Γερμανία και στο Linz, Αυστρία. Διασχίζαμε συνεχώς σύνορα, δηλαδή!

Οι εισηγήσεις είχαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, και πρακτικό, όπως καταλαβαίνετε. Η αναγνώριση και εκτέλεση αποφάσεων είναι από τα πλέον "καυτά" θέματα του δικονομικού διεθνούς δικαίου. Η συνύπαρξη δε Ευρωπαϊκών Κανονισμών και δικονομικού διεθνούς δικαίου εθνικής προέλευσης δεν είναι πάντα αρμονική...

Η πρώτη φωτογραφία είναι από το δείπνο της πρώτης μέρας του συνεδρίου, στο Linz. Οι εργασίες του συνεδρίου έγιναν στο Πανεπιστήμιο του Linz (πατρίδα και του μεγάλου συνθέτη Anton Bruckner) και μετά ψάχναμε μέσα στη νύχτα (χαθήκαμε για λίγο, εννοείται!) να βρούμε την παραδοσιακή αυστριακή ταβέρνα! Ο ασπρομάλλης κύριος μπροστά, προφίλ, είναι ο καταπληκτικός Γερμανός καθηγητής δικονομικού διεθνούς δικαίου, Peter Schlosser.



Τη δεύτερη μέρα οι εργασίες του συνεδρίου έγιναν στο Passau, την πόλη των τριών ποταμών, Inn, Donau, Ilz (οι φοβερές πλημμύρες έγιναν ένα μήνα μετά, αν θυμάμαι καλά..), στο πανεπιστήμιο της πόλης. Οι φωτογραφίες είναι από το δείπνο σε εστιατόριο (πολύ όμορφο, όπως βλέπετε) του Passau.  Ήμουν παρέα με την ...Άπω Ανατολή! Δεξιά και αριστερά μου κάθονται Ιάπωνες καθηγητές και απέναντί μου, καθηγήτρια από τη Νότια Κορέα. Τις φωτογραφίες μας τις έβγαλε ο σύζυγος της τελευταίας. Και το αστείο ήταν ότι μας είδαν από ένα διπλανό τραπέζι και ήρθαν πανευτυχείς να μας μιλήσουν και να μας ρωτήσουν από πού είμαστε (και εμένα;;!!!) ...Κινέζοι που εργάζονται στο Passau!

Και επειδή οι συγκρίσεις δεν έχουν τέλος(!), μπορείτε να συγκρίνετε τις δύο φωτογραφίες: η πρώτη είναι από το δικό μου ipad και η δεύτερη από τη φοβερή μηχανή των Νοτιοκορεατών.






Πριν λίγο καιρό ανακάλυψα και αγόρασα (το Amazon θα πρέπει να με έχει αγαπήσει πάρα πολύ με τόσες παραγγελίες!) ένα εξαιρετικό, πολύ πρόσφατο βιβλίο, για το δίκαιο της Κορέας, το οποίο και συνιστώ σε όποιον ενδιαφέρεται:

Marie Seong-Hak Kim, "Law and Custom in Korea. Comparative Legal History", Cambridge University Press, 2012.

                                           Ο Καθεδρικός ναός του Passau είναι υπέροχος! 






Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Σας ευχαριστώ όλους και όλες πάρα πολύ!!!


Σας ευχαριστώ όλους και όλες πάρα πολύ!!! Η ανταπόκρισή σας στο blog με έχει πραγματικά συγκινήσει...

Εύχομαι όλα να πάνε καλά.

Ευχαριστώ πολύ όλα τα παιδιά του http://www.ethemis.gr/, και ειδικότερα τους μεταπτυχιακούς μου, νυν και τέως (στους οποίους εύχομαι να προστεθούν και μελλοντικοί!) που είναι υπεύθυνοι του http://savigny.ethemis.gr/ για τη χαρά να είμαι στην ηλεκτρονική παρέα τους!

Ένα καταπληκτικό blog συγκριτικού δικαίου, στο οποίο ιθύνων νους είναι ο συνάδελφος στο πανεπιστήμιο του Limerick, στην Ιρλανδία, Sean Donlan (http://jurisdiversitas.blogspot.gr/) μου έκανε την τιμή να αναφέρει το blog μου στα σημερινά νέα. Τον ευχαριστώ πάρα πολύ!

Επίσης  - δίκαιο και τέχνη, γαρ! - θα ήθελα να ευχηθώ χρόνια πολλά στον Ισπανό εξαιρετικό φωτογράφο και ζωγράφο και πολύ καλό φίλο Juan Gonzalo Miguel Martinez (εν συντομία: Lalo) ο οποίος έχει σήμερα γενέθλια. Και έχει ένα καταπληκτικό blog (http://lalomimar.blogspot.gr/), στο οποίο, όπως θα δείτε (όσοι θα δείτε) όλες οι φωτογραφίες και τα σκίτσα είναι δικά του!

                                          Σας ευχαριστώ και πάλι, θα τα ξαναπούμε σύντομα


(η φωτογραφία είναι από χορογραφία του Uwe Scholz, ο οποίος, δυστυχώς δεν ζει πια. Είχα τη χαρά να δω χορογραφία του σε έργα Rachmaninov, το 2003, όταν είχα πάει μια εβδομάδα στο Βερολίνο, για έρευνα συγκριτικού πτωχευτικού δικαίου στο Humboldt Universität και στο Bundesjustizministerium).





Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Δανία - Συνεδρίαση Επιτροπής για το Δίκαιο Πολιτιστικής Κληρονομιάς - Ιούνιος 2013


Αυτό είναι ένα από τα κτίρια του υπέροχου Herlufsholm, φημισμένου οικοτροφείου για μαθητές από έκτη Δημοτικού μέχρι και τελευταία τάξη του Λυκείου, απ'ό,τι μας είπαν. Βρίσκεται στο Naestved, πόλη της Δανίας, περίπου 100 χιλιόμετρα από την Κοπεγχάγη. Εκεί συναντηθήκαμε τα μέλη της Committee on Cultural Heritage Law, της International Law Association, στις 14&15 Ιουνίου 2013, για να επεξεργασθούμε ένα σχέδιο διεθνούς κειμένου σχετικού με ζητήματα πολιτιστικών αγαθών - το οποίο προς το παρόν παραμένει απόρρητο! Την επόμενη χρονιά, που θα κατατεθεί επίσημα στη Γ.Σ. της International Law Association, θα μπορώ να σας πω λεπτομέρειες.



Με τον Πρόεδρο και τον Εισηγητή της Επιτροπής, τους καταπληκτικούς νομικούς (και ανθρώπους - πρωτεύον και καθόλου αμελητέο) James Nafziger (καθηγητή στο Willamette University, Salem, Oregon και Robert Paterson (καθηγητή στο Vancouver University). Εντός του φθινοπώρου 2013 θα εκδοθεί από τον εκδοτικό οίκο Edward Elgar, το βιβλίο που επιμελήθηκαν οι ανωτέρω, το Handbook on the Law of Cultural Heritage and Trade, αποτέλεσμα εργασιών της επιτροπής, της αμέσως προηγούμενης χρονικής περιόδου. Έχω γράψει το ελληνικό κομμάτι.


Στην τραπεζαρία του οικοτροφείου, για να πάρουμε μια ..γεύση (μεταφορικά και κυριολεκτικά!) του πώς τρώνε οι οικότροφοι! Με τον Manlio Frigo, εξαιρετικό καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, και τον Kurt Siehr, τον ΜΕΓΙΣΤΟ Γερμανό καθηγητή ΙΔΔ - στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης και στη συνέχεια στο Max-Planck-Institut für ausländisches und internationales Privatrecht στο Αμβούργο.


Αυτό το υπέροχο μονοπάτι περπατούσαμε επί 20λεπτο, από το ξενοδοχείο μέχρι το οικοτροφείο. Δίπλα κύλαγε ένα ποταμάκι - μάλλον μεγάλο ρυάκι, ή κάτι ανάμεσα στα δύο!

Η Δανία είναι υπέροχη - όσο μπόρεσα να δω, τις 2 1/2 μέρες που ήμουν εκεί! Το δίκαιό της είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και ιστορικά και στη σύγχρονή του έκφραση. Για όποιον ενδιαφέρεται, συνιστώ ανεπιφύλακτα να διαβάσει το βιβλίο "The History of Danish Law. Selected Articles and Bibliography" (2011) του εξαιρετικού σύγχρονου Δανού νομικού, ομότιμου (πλέον) Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, Ditlev Tamm. Το είχα αγοράσει για τον εαυτό μου και στη συνέχεια το παραγγείλαμε και για τη βιβλιοθήκη Ιδιωτικού Διεθνούς και Συγκριτικού Δικαίου, στην Ιπποκράτους 33, στον 2ο όροφο. Μπορείτε να το ζητήσετε εκεί.

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Ιαπωνία, Φεβρουάριος 2005 - εισήγησή μου στο Πανεπιστήμιο της Όσακα και διαμονή μου στο Κυότο






Τέλος Φεβρουαρίου του 2005, μετά από σχετική πρόσκληση, πήγα στην Ιαπωνία για να κάνω μια εισήγηση στο Πανεπιστήμιο της Όσακα (έτσι τονίζεται, μου είπαν οι αυτόχθονες!), με θέμα "Ποιος είναι ο σκοπός του συγκριτικού δικαίου - Προσπάθειες ενοποίησης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Είναι η ενοποίηση η καλύτερη λύση;". Μίλησα στα αγγλικά και η εισήγησή μου δημοσιεύθηκε την ίδια χρονιά, στα ιαπωνικά, στη νομική επιθεώρηση Osaka Law Review (μην σας ξεγελάει ο αγγλικός τίτλος, όλα σχεδόν τα κείμενα είναι στα ιαπωνικά). Βλέπετε σε φωτογραφίες τα δύο εξώφυλλα, το ένα στα αγγλικά, το άλλο στα ιαπωνικά. Όποιος μπορεί να διαβάσει ιδεογράμματα (εγώ δυστυχώς όχι..), μπορεί και να τα συγκρίνει - και να μου επισημάνει λάθος, αν υπάρχει! Παρεμπιπτόντως, έμαθα ότι τα πιο απλά ιδεογράμματα είναι ..γηγενή, ιαπωνικά, ενώ τα πιο περίτεχνα ιδεογράμματα τα έχουν πάρει από το κινεζικό "αλφάβητο".

Μου είχαν κλείσει δωμάτιο σε ξενοδοχείο του Κυότο, για μια εβδομάδα. Εξαιρετική εμπειρία, το όλο ταξίδι: και πανέμορφα πράγματα είδα και πολύ δύσκολα ένοιωσα, λόγω απόλυτης έλλειψης επικοινωνίας. Νόμιζα ότι όλοι σχεδόν οι Ιάπωνες μιλούν αγγλικά, αλλά είδα ότι ίσχυε το αντίθετο. Δεν ξέρω πώς εξηγείται αυτό, αφού όντως μαθαίνουν ξένες γλώσσες οι περισσότεροι. Μάλλον το γεγονός ότι είναι ένας πολύ διαφορετικός πολιτισμός - και νομικός πολιτισμός - έχει ως συνέπεια, μεταξύ άλλων, το να μην υπάρχει αντιστοιχία στον τρόπο έκφρασης διαφόρων πραγμάτων. Και παρ'ό,τι είναι μια χώρα - εργαστήρι συγκριτικού δικαίου από μόνη της, λόγω των πολλών και ποικίλων μεταφυτεύσεων δικαίου, ήδη από το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα, διατηρεί (και ευτυχώς!) την ταυτότητά της σε μεγάλο βαθμό - προς δόξαν των λεγομένων του Pierre Legrand, όπως φαντάζονται όσοι παρακολουθούν τα γοητευτικά ποικίλα ρεύματα του Συγκριτικού Δικαίου!

Το Κυότο είναι μια από τις δύο παλαιές πρωτεύουσες της Ιαπωνίας (η άλλη είναι η Νάρα), ιερή πόλη, λοιπόν, για τους Ιάπωνες, με μεγάλο εσωτερικό τουρισμό, λόγω των ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΩΝ ναών και γενικά ιερών τόπων της. Επισκέφθηκα πολλούς και για ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ώρες (όταν επέστρεψα στην Ελλάδα, είχα πάθει ισχυρή καταπόνηση τενόντων στο δεξί πόδι και ο γιατρός μου επέβαλε ακινησία για μέρες!). Ένας από τους ωραιότερους ήταν το Χρυσό Περίπτερο που βλέπετε στη μια φωτογραφία. Και η υπέροχη σύμπτωση ήταν ότι, επιστρέφοντας από την επίσκεψη εκεί (ήμουν πολύ τυχερή που δεν ..χανόμουν, κατά τις εξορμήσεις μου εκείνες, διότι δεν θα μπορούσα να συνεννοηθώ με κανέναν, όπως είπαμε - το επιβεβαίωσα και μια ημέρα που από την απελπισία μου μπήκα και σε αστυνομικό τμήμα, ρωτώντας για έναν δρόμο... όπως υποψιάζεστε, βγήκα σχεδόν όπως μπήκα!), έμαθα ότι υπήρχε ένα πολυόροφο βιβλιοπωλείο, του οποίου ο ένας όροφος είχε ξενόγλωσσα (ως προς τα ιαπωνικά) βιβλία, πήγα εκεί και το πρώτο βιβλίο στο οποίο έπεσε η ματιά μου ήταν "Το χρυσό περίπτερο", του πολύ σημαντικού Ιάπωνα συγγραφέα, Γιούκιο Μισίμα! Εννοείται ότι το αγόρασα (όπως και άλλα, βέβαια, είμαι σχεδόν βουλιμική όσον αφορά στα βιβλία) και ήταν ό,τι έπρεπε για να παραμείνω στη νοοτροπία της χώρας στην οποία ήμουν.

Βασικός κανόνας, άλλωστε, του Συγκριτικού Δικαίου: Προβαίνοντας σε συγκριτική μελέτη δικαίων, οφείλουμε να προσπαθούμε να σκεφτόμαστε με τη νοοτροπία των νομικών του κάθε συγκρινόμενου δικαίου (κατά τον Legrand), της κάθε νομικής παράδοσης (κατά τον Glenn), χωρίς να είναι καθόλου σίγουρο ότι θα τα καταφέρουμε, βέβαια. Παρ'όλ'αυτά, προσπαθούμε. Και ο πολιτισμός και τα έργα του είναι βασικό ερμηνευτικό εργαλείο ΚΑΙ για τα δίκαια, σύμφωνα με πολλούς πλέον εκπροσώπους του συγκριτικού δικαίου.






Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

"Why Does the Past Matter?"





Ήταν ένα από τα ΚΑΛΥΤΕΡΑ συνέδρια στα οποία έχω συμμετάσχει ως εισηγήτρια. Όλα τα θέματα ήταν εξαιρετικού ενδιαφέροντος και οι εισηγητές, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, ήσαν καταπληκτικοί! Ιστορικοί, αρχαιολόγοι, ανθρωπολόγοι, βιολόγοι, αρχιτέκτονες, νομικοί, κάλυψαν όλες τις πτυχές της "σημασίας του παρελθόντος". Μπορείτε να δείτε τις λεπτομέρειες του προγράμματος (περίπου 80 σελίδων...) καθώς και λεπτομέρειες γενικά για το Κέντρο για την Κληρονομιά και την Κοινωνία (Center for Heritage and Society), του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης (University of Massachusetts), στο Amherst (εκτός των άλλων, πατρίδα της μεγαλύτερης ίσως ποιήτριας των ΗΠΑ, Emily Dickinson).

Οι δύο ανωτέρω φωτογραφίες είναι από την εναρκτήρια εκδήλωση και από την αποχαιρετιστήρια συνάντηση μετά το τέλος του συνεδρίου.

Μάιος 2011.

http://www.umass.edu/chs/news/conference2011.html

http://www.umass.edu/chs/news/WDTPM_Conf_Final_Program.pdf

Οι δύο κατωτέρω φωτογραφίες είναι από το μικρό, πανέμορφο, εστιατόριο που βρίσκεται μέσα στο  Πανεπιστημιακό campus (νομίζω το μεγαλύτερο campus Πανεπιστημίου των ΗΠΑ), το οποίο, όπως φαίνεται και στην πρώτη φωτογραφία, ήταν το παλαιότερο σπίτι του Amherst. Στη δεύτερη - θολή, φευ... - φωτογραφία είμαστε στο εσωτερικό του εστιατορίου,  4 αρχαιολόγοι και ιστορικοί από την Αυστραλία (καθηγήτριες πανεπιστημίων και διευθύντριες μουσείων) και εγώ.





Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Αφιερωμένο στους φοιτητές μου, προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς!


Οι φωτογραφίες είναι μόνο με μεταπτυχιακούς φοιτητές μου, διαφόρων ετών, σε διάφορες στιγμές - ορκωμοσία τους, "εκδρομή" στο Μουσείο Ακρόπολης ως αφορμή για συζήτηση σχετικά με την προστασία πολιτιστικών αγαθών, εισηγήσεις μου στην ημερίδα στη μνήμη Καθηγητού Η. Κρίσπη και στον ΔΣΑ, γιορτή για τη λήξη των μαθημάτων και εξετάσεων κάποια χρονιά με εξαιρετικές αποδόσεις φοιτητών.

Και οι προπτυχιακοί και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές μου είναι η μεγαλύτερη "περιουσία" μου. Τους εύχομαι τα καλύτερα!

C.V. - Βιογραφικό Σημείωμα





                                    ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Όνομα: Ελίνα (Ελένη) Ν. Μουσταΐρα   
Γεννήθηκα στο Ναύπλιο, την 1.2.1961.                                                  

Ιδιότητα: Καθηγήτρια Συγκριτικού Δικαίου Νομικής ΕΚΠΑ

1989-1990: Δικηγόρος στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες

1990-1999: Επιστημονική Συνεργάτης του Ελληνικού Ινστιτούτου Διεθνούς και Αλλοδαπού Δικαίου

1992-1996: Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου στη Σχολή Ικάρων

2009: Σύμβουλος του Υπουργού Δικαιοσύνης

Ξένες γλώσσες:

Αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά, ιταλικά, πορτογαλικά.


Μέλος:

-Του Ελληνικού Συμβουλίου Ιθαγενείας – μέχρι το 2013.

-Του Ελληνικού Τμήματος της Commission Internationale dEtat Civil (http://www.ciec1.org/) – έδρα, Στρασβούργο. Υπό την ιδιότητα αυτή, έχω συμμετάσχει μέχρι σήμερα στις εργασίες της Γενικής Συνελεύσεως (Αθήνα, Στρασβούργο, Ντουμπρόβνικ, Μαδρίτη, Εδιμβούργο, Κρακοβία, Μόναχο, Λουξεμβούργο, Lodz) καθώς και σε ομάδες εργασίας (Στρασβούργο, Βρυξέλλες).

-Της International Law Association (http://www.ila-hq.org/), και ειδικότερα της Επιτροπής για το δίκαιο της πολιτιστικής κληρονομιάς (Cultural Heritage Law Committee) – έδρα, Λονδίνο. Συμμετοχή σε εργασίες της Επιτροπής, στο Παρίσι, στη Χάγη και στο Λονδίνο, στο Νέστβεντ (Δανία).

-Της Académie Internationale de Droit Comparé (http://www.iuscomparatum.org/AIDC)  – έδρα, Παρίσι. Συμμετοχή σε Γ.Σ. στο Παρίσι καθώς και με εισηγήσεις στα ανά τετραετία συνέδριά της.

-Της Wissenscaftliche Vereinigung für Internationales Verfahrensrecht e.V. (http://www.zivilprozessrechtslehrer-international.de/) – έδρα, Würzburg. Συμμετοχή στις Γ.Σ. της, στην Αθήνα, στο Tübingen, στο Regensburg, στη Χαϊδελβέργη, στο Passau και Linz.

-Της World Society of Mixed Jurisdiction Jurists (http://www.mixedjurisdiction.org/) – έδρα, New Orleans. Συμμετοχή στο συνέδριο που έγινε στη Νέα Ορλεάνη, 19-22 Νοεμβρίου 2008, για τα 200 χρόνια από τον 1ο Αστικό Κώδικα της Λουιζιάνα (1808).

-Της Deutsche Vereinigung der Zivilprozessrechtslehrer (http://www.zivilprozessrechtslehrer.de/)  - έδρα, Regensburg.

-Της Συντακτικής Επιτροπής του International Journal of Cultural Property (http://journals.cambridge.org/action/displayJournal?jid=JCP). Συμμετοχή στη συνάντηση και σε συμπόσιο που έγινε στο Stanford Law School, 7-8 Νοεμβρίου 2013, προς τιμήν του John Henry Merryman, Sweitzer Professor of Law and Affiliated Professor of Art, Emeritus, Stanford University.

-Tης Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης Δικαίου Τεχνολογίας και Κατασκευών (http://www.emediteka.org/) (μέλος του ΔΣ). Υπό την ιδιότητα αυτή, 11-13 Οκτωβρίου 2012, συμμετείχα στην ετήσια συνάντηση Προέδρων των Εθνικών Ενώσεων, μελών της European Association of Construction Law (http://www.escl.org/), καθώς και στην ημερίδα που έγινε με αφορμή τη συνάντηση αυτή, στη Λιέγη, Βελγίου, με θέμα “Subcontracting in the European Union”. Επίσης υπό την ιδιότητα αυτή, 3-5 Οκτωβρίου 2013, συμμετείχα στην ετήσια συνάντηση Προέδρων στο Παρίσι καθώς και στην ημερίδα που έγινε με αφορμή ατη συνάντηση αυτή, με θέμα “Builders Liability and Insurances in Europe”.

-Της Ενώσεως Ελλήνων Δικονομολόγων.

-Του Ερευνητικού Ινστιτούτου Δικονομικών Μελετών.

-Του Μορφωτικού και Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Η.Κρίσπη.

-Της Ελληνικής Εταιρίας Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Εκπρόσωπος της Ελλάδας,

-σε συνόδους στις Βρυξέλλες (φθινόπωρο 1995), της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για τη Σύμβαση για τις διαδικασίες αφερεγγυότητας,
-στην 3η Κοινή (UNIDROIT & ICAO) Σύνοδο Κυβερνητικών Εμπειρογνωμόνων (Ρώμη, 20-31 Μαρτίου 2000),
-στη Διπλωματική Συνδιάσκεψη (Cape Town, 29 Οκτωβρίου - 16 Νοεμβρίου 2001) για την υιοθέτηση της Σύμβασης για Διεθνείς Εμπράγματες Ασφάλειες επί Κινητού Εξοπλισμού μεγάλης αξίας και του Πρωτοκόλλου για τον εξοπλισμό αεροσκαφών,
-στη Διπλωματική Συνδιάσκεψη (Λουξεμβούργο, 12-23 Φεβρουαρίου 2007) για την υιοθέτηση του Πρωτοκόλλου για Σιδηροδρομικό Τροχαίο Υλικό,
-στην Προπαρασκευαστική Επιτροπή (Ρώμη, 8 - 10 Απριλίου 2008) για την ανάθεση του διεθνούς ηλεκτρονικού μητρώου εμπράγματων ασφαλειών επί σιδηροδρομικού τροχαίου υλικού,
-στην Διευθύνουσα Επιτροπή (Βερολίνο, 7 – 9 Μαΐου 2008) για το μελλοντικό Πρωτόκολλο Διαστημικών Περιουσιακών Αντικειμένων,
-στη Γενική Συνέλευση της UNCITRAL (Νέα Υόρκη, 30 Ιουνίου – 3 Ιουλίου 2008).
-στη Συνδιάσκεψη των Κρατών Μελών των Ηνωμένων Εθνών (Βιέννη, 11-13 Μαΐου 2009) για τη Σύμβαση κατά της Διαφθοράς.


Εισηγήτρια σε διεθνή συνέδρια – Αθήνα, Μαδρίτη, Γρανάδα, Βρυξέλλες, Λονδίνο, Μπρίστολ, Σαλέρνο, Amherst (Μασαχουσέτη), Λευκωσία, Seoul (Κορέα), Limerick (Ιρλανδία),  Kiel (Γερμανία), Ρώμη – και σε σεμινάρια – Πανεπιστήμιο της Οσάκα, Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου (Robert Schumann), Πανεπιστήμιο της Βιέννης, European Institute of Public Administration στο Λουξεμβούργο, 

καθώς και

σε πολλά εθνικά συνέδρια σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.


Συμμετοχή  σε ερευνητικά προγράμματα, ελληνικών και ξένων ινστιτούτων.

Μέλος των Επιτροπών του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την υιοθέτηση από την Ελλάδα των Συμβάσεων της Συνδιάσκεψης της Χάγης Ιδιωτικού Διεθνούς Δικαίου για την προστασία ανηλίκων (Σύμβαση 1996) και ενηλίκων (Σύμβαση 2000), και της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη διαφθορά.


Δημοσιεύσεις:

Βιβλία


1)    Η ισότητα των πιστωτών στο πτωχευτικό διεθνές δίκαιο, Αντ.Ν. Σάκκουλας, Αθήνα-Κομοτηνή 1992 (διδακτορική διατριβή).

2)    Forum Non Conveniens. Η επιείκεια στο πλαίσιο της νομιμότητας,  Αντ.Ν. Σάκκουλας, Αθήνα-Κομοτηνή 1995.

3)    Η εξέλιξη του Ιδιωτικού Διεθνούς Δικαίοτ στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Παράδοση – Επανάσταση – Αντεπανάσταση, Αθήνα 1996.

4)    Σταθμοί στην πορεία του συγκριτικού δικαίου. Θέσεις και αντιθέσεις,  Αντ.Ν. Σάκκουλας, Αθήνα – Κομοτηνή 2003.

5)    Συγκριτικό δίκαιο. Πανεπιστημιακές παραδόσεις, Αντ.Ν. Σάκκουλας, Αθήνα – Κομοτηνή 2004. Συγκριτικό Δίκαιο, Νομική Βιβλιοθήκη, Αθήνα 2012.

6)    Σχέση δικαίου και τέχνης, Αντ.Ν. Σάκκουλας, Αθήνα – Κομοτηνή 2006.
7)    Συγκριτικό δίκαιο και πολιτιστικά αγαθά, Νομική Βιβλιοθήκη, Αθήνα 2012.
8)    Δικαιικές επιρροές στο πλαίσιο του Συγκριτικού Δικαίου, Εκδόσεις Σάκκουλα Α.Ε., Αθήνα – Θεσσαλονίκη 2013.
9) Art Collections, Private and Public. A Comparative Legal Study, Springer, 2015.



Άρθρα - Μελέτες


1)    Forum Non Conveniens” (Ακαταλληλότητα αρμόδιου δικαστηρίου), Η Δίκη 24 (1993) σ. 86-97.

2)    Η υπόθεση της βιομηχανικής καταστροφής στη Bhopal, Ελληνική Δικαιοσύνη 35 (1994) σ. 47-58.

3)    Παράλληλες πτωχεύσεις σε διαφορετικά κράτη, Επιθεώρηση Εμπορικού Δικαίου 1994, σ. 11-36.

4)    International Conventions on Contracts for the International Sale of Goods, in: Colloquium on Privatization of State Enterprises and Contractual Obligations in Private International Law (Athens, 17th-18th September 1992), Athens 1994, σ. 97-105.

5)    (από κοινού με τον Καθηγητή κ. Π. Καργάδο) Διεθνής Εκκρεμοδικία και Forum Non Conveniens, in: Declining Jurisdiction in Private International Law, Reports to the XIV Congress of the International Academy of Comparative Law, Oxford Press, Oxford 1995, p. (235) 247-257, και στη Revue Hellénique de Droit International 1994, σ. 173-183.

6)    Διεθνής προστασία πολιτιστικών αγαθών. Απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου για τα μωσαϊκά της Κανακαριάς, Η Δίκη 26 (1995) σ. 1123-1130.

7)    Επιχειρηματική δραστηριότητα αλλοδαπών νομικών προσώπων στην Ελλάδα, in: Το νομικό καθεστώς των αλλοδαπών στην Ελλάδα, Αθήνα 1995, σ. 133-148.

8)    Η θεωρία του Forum Non Conveniens στην Αγγλία – Προβλήματα εφαρμογής της εν όψει της Συμβάσεως των Βρυξελλών 1968, in: Τιμητικός Τόμος Ηλία Κρίσπη, Αθήνα 1995, σ. 255-276.

9)    Ενάλια πολιτιστικά αγαθά και ιδιωτικό διεθνές δίκαιο, Ελληνική Δικαιοσύνη 36 (1995) σ. 1024-1040.

10)  Μεταφορά Τεχνολογίας και Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο, Ελληνική Δικαιοσύνη 38 (1997) σ. 1495-1499.

11)  Enforcement of judgments, Greece, European Review of Private Law 1997, σ. 321-428 (επισκόπηση ρυθμίσεων 10 κρατών).

12)  Εκτέλεση και Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο, Η Δίκη 1998, σ. 481-487.

13)  Αστική ευθύνη σε διεθνή περιβαλλοντική μόλυνση, Νόμος και Φύση 1998, σ. 29-40.

14)  GREECE, στον τόμο: European Case Law on the Judgments Covention (ed. P. Kaye), John Wiley & Sons, 1998, σ. 591-615 (στην αγγλική γλώσσα).

15)  La mise en œuvre des sûretés dans le cadre d’une faillite internationale (εθνική εισήγηση στο συνέδριο του 1998, στο Bristol, Αγγλία, της International Academy of Comparative Law), στη νομική επιθεώρηση: Revue Hellénique de Droit International  1998, σ. 89-101 (στη γαλλική γλώσσα).

16)  Εμπράγματες ασφάλειες και ιδιωτικό διεθνές δίκαιο (σεμινάριο ιδιωτικού διεθνούς δικαίου στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, 1999), στη νομική επιθεώρηση: Κοινοδίκιον 1999, σ. 29-47.

17)  Η ιθαγένεια ως υπέρμετρη βάση διεθνούς δικαιοδοσίας (εισήγηση σε διημερίδα, Θεσσαλονίκη 1997), στη νομική επιθεώρηση: Αρμενόπουλος 1999, σ. 1348-1353.

18)  Το εφαρμοστέο δίκαιο στις εργασιακές σχέσεις επί μεταβιβάσεως πλοίου ως ομάδας περιουσίας (άρθρο 479 ΑΚ) (εισήγηση στον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά, 1999), στη νομική επιθεώρηση: Πειραϊκή Νομολογία 1999, σ. 257-266.

19)  Η διεκδίκηση των γλυπτών του Παρθενώνα. Ζητήματα ιδιωτικού διεθνούς δικαίου (εισήγηση σε διεθνές συνέδριο για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών, Αθήνα 2000), στη νομική επιθεώρηση: Νόμος και Φύση 2000, 481-488.

20)  Κατασκευαστική σύμβαση: Συγκριτική επισκόπηση δικαίων και ζητήματα ιδιωτικού διεθνούς δικαίου (εισήγηση στην Ένωση Ελλήνων Δικονομολόγων), στη νομική επιθεώρηση: Κοινοδίκιον 2000, σ. 315-352.

21)  Σύμβαση περί διεθνών ασφαλειών επί κινητού εξοπλισμού όπως εφαρμόζεται σε αντικείμενα αεροσκαφών (εισήγηση στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Ελληνικής Εταιρίας Ιδιωτικού Διεθνούς Δικαίου), στη νομική επιθεώρηση: Κοινοδίκιον 2001 (τεύχος εκδοθέν εις μνήμην Αιμ. Μπεντερμάχερ-Γερούση), σ. 367-390.

22)  Διαδικασίες αφερεγγυότητας στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενώσεως (εισήγηση στην Ένωση Ελλήνων Δικονομολόγων), στη νομική επιθεώρηση: Ελληνική Δικαιοσύνη 2002, σ. 1569-1578.

23)  International Protection of Cultural Property in the Event of Armed Conflict (στην αγγλική γλώσσα). (Εισήγηση σε διεθνή ημερίδα που οργάνωσε το ϊδρυμα Ηλία Κρίσπη και Αναστασίας Σαμαρά-Κρίσπη, την 23η Νοεμβρίου 2001), στο συλλογικό έργο: International Protection of Cultural Objects. A view to the future, Athens-Komotini 2003, σ. 115-128.

24)  Critical Legal Studies (εισήγηση σε σεμινάριο του μεταπτυχιακού τμήματας Συγκριτικού Δικαίου Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, 1.6.2003), στη νομική επιθεώρηση: Ελληνική Δικαιοσύνη 2003, σ. 1519-1525. 

25)  GRECE. «Régimes Matrimoniaux, successions, et libéralités dans les relations internationales et internes», στο: « Livre Bleu du Notariat Latin », 3ème éd., Bruxelles 2003, T. II, σ. 1319-1410 (στη γαλλική γλώσσα).

26)  Το έργο τέχνης ως κείμενο προς εξερεύνηση νομικών ιδεών. Συμβολή στον Τιμητικό Τόμο Γεωργίου Κουμάντου, Αθήνα – Κομοτηνή 2004, σ. 805-817. Η αγγλική του μετάφραση περιλαμβάνεται στη νομική επιθεώρηση: Κοινοδίκιον 2002, σ. 195-207.

27)  Οι εργασίες της UNCITRAL σχετικά με τις διαδικασίες αφερεγγυότητας. Συμβολή στον Τιμητικό Τόμο Λάμπρου Κοτσίρη, Θεσσαλονίκη 2004, σ. 719-742.

28)  Ο Κανονισμός 1346/2000 για τις διαδικασίες αφερεγγυότητας. Προβλήματα κατά την εφαρμογή του (εισήγηση σε ημερίδα της 6.2.2004), στη νομική επιθεώρηση: Ελληνική Δικαιοσύνη 45 (2004) σ. 327-339.

29)  Ιθαγένεια και Ολυμπιακοί Αγώνες, στη νομική επιθεώρηση: Εφαρμογές Δημοσίου Δικαίου 2004, σ. 781-792, και στον Τόμο Ολυμπιακοί Αγώνες και Δίκαιο. Εισηγήσεις και Πρακτικά Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου, Αθήνα 21-23 Μαϊου 2003 (επιμ. Ν. Κλαμαρή-Α. Μπρεδήμα-Α. Μαλάτου), Αθήνα – Κομοτηνή 2005, σ. 139-151.

30)  Las relaciones familiares y los Registros Jurídicos en los Derechos griego, español y francés: Una aproximación comparativa (εισήγηση σε διεθνές συνέδριο στη Μαδρίτη, 29.9-1.10.2003), στη νομική επιθεώρηση: BOLETIN del SERL (Servicio de Estudios Registrales de Cataluña) 2005, σ. 137-152 (στην ισπανική γλώσσα).

31)  Οδηγία 2001/24/ΕΚ για την εξυγίανση και την εκκαθάριση των πιστωτικών ιδρυμάτων, στη νομική επιθεώρηση: Αρμενόπουλος 2005, σ. 321-333, και συμβολή στον Τιμητικό Τόμο Π. Φαλτσή.

32)  Αθλητική έννομη τάξη και αστική ευθύνη. Παρατηρήσεις συγκριτικού δικαίου - Sports legal order and civil liability. Comparative law comments. Εισήγηση σε διεθνές αθλητικό συνέδριο στην Αθήνα, Νοέμβριος 2004. Δημοσιεύθηκε στη νομική επιθεώρηση Lex sportiva, 2005 (το αγγλικο κείμενο) και στον Τόμο με τις εισηγήσεις του Συνεδρίου, Αθήνα – Κομοτηνή 2006.

33)  Which is the aim of comparative law? Efforts of Unification inside the European Union. Is the Unification the best solution?, Osaka Law Review 2005.

34)  Τα δικαιώματα των πιστωτών οφειλέτη σε διαδικασία αφερεγγυότητας, κατά τα δίκαια Ελλάδας, Γερμανίας και ΗΠΑ». Συμβολή στον Τιμητικό Τόμο Α. Γεωργιάδη, Αθήνα – Κομοτηνή 2006.

35)  Matrimonios del mismo sexo: Un estudio comparativo de la realidad jurídica en varios países, στον συλλογικό τόμο: Familia, matrimonio y divorcio en los álbores del siglo XXI (ed. C. Lasarte), Madrid 2006, σ. 59-69.

36)  Το δίκαιο και η μουσική ως άμεσα εξαρτώμενες από το κοινωνικό πλαίσιο μορφές τέχνης, in: Τέχνη και Δίκαιο (επιμ. Αθ. Παπαχρίστου/Αντ. Μπρεδήμα), Αθήνα - Κομοτηνή 2007, σ. 27-42.

37)  States’ Over-indebtedness: Should there be a particular insolvency procedure? [in Greek], Dikaio epixeiriseon kai etairion 2007, p. 141-148.

38)  Separazione e Divorzio: L’esperienza greca (Famiglia e diritto: profili evolutivi di un rapporto complesso. Atti del Convegno tenutosi a Salerno il 6 e 7 ottobre 2006) στη νομική επιθεώρηση: Quaderni. Notariato 19 (2007), p. 57-66.

39)  Διεθνής προστασία ενηλίκων με μειωμένη νοητική επάρκεια: Η Σύμβαση της Χάγης του 2000, στον τόμο: Ψυχιατρική και Δίκαιο, ΙΙΙ, Μειωμένη νοητική επάρκεια (επιμ. Α. Κουτσουράδη/Κ. Σολδάτου/Μ. Μαλλιώρη/Ι. Καράκωστα), Αθήνα – Κομοτηνή 2008, σ. 29-42.

40) Το ιδιωτικό διεθνές δίκαιο της πτώχευσης, στον τόμο: Το Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο του Εμπορίου (17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εμπορικού Δικαίου, Χανιά 2-4 Νοεμβρίου 2007), Αθήνα 2008, σ. 161-179.

41) «Συγκριτικό δίκαιο – Συγκριτική αισθητική», στον: Τιμητικό Τόμο Μιχ.Π. Σταθόπουλου, ΙΙ, Αντ.Ν. Σάκκουλας, Αθήνα - Κομοτηνή 2010, σ. 1673-1683.

42) «Ορέστεια: Από τη θεϊκή εκδίκηση στην ανθρώπινη δικαιοσύνη», στον: Τιμητικό Τόμο Ιω. Βούλγαρη, Αντ.Ν. Σάκκουλας, Αθήνα – Κομοτηνή 2010, σ. 823-827.

43) «Συγκριτικό δίκαιο – Ανθρωπολογία του δικαίου», στο: Αφιέρωμα Μνήμης στη Γιώτα Κραβαρίτου, Εκδόσεις Σάκκουλα Α.Ε., Αθήνα-Θεσσαλονίκη 2011, σ. 145-154 και προδημοσίευση στις: Εφαρμογές Δημοσίου Δικαίου 2010, σ. 491-591.

44) «Προς τι το συγκριτικό δίκαιο;», De Jure, Vol. 3, 2010, σ. 7-9.

45) «Συλλογές έργων τέχνης. Κοινωνικοϊστορική και Δικαιική συγκριτική επισκόπηση», στο: Αφιέρωμα στην Ι. Ανδρουλιδάκη-Δημητριάδη, Αντ.Ν. Σάκκουλας, Αθήνα-Κομοτηνή 2011, σ. 315-334.

46) «Δημοσιότητα ληξιαρχικών πράξεων και ιδιωτικός βίος» (Ημερίδα στη μνήμη Γ. Κουμάντου, 26.4.2010), στο: Η Διεθνής Επιτροπή Προσωπικής Κατάστασης και ο Οικογενειακός Βίος (επιμ. Σπ. Βρέλλη), Νομική Βιβλιοθήκη, Αθήνα 2011, σ. 55-61.

47) «Πρόσφατη νομολογία στον αγγλοσαξονικό χώρο αναφορικά με την εφαρμογή του κανόνα forum non conveniens» (Εισήγηση στο Ελληνικό Ινστιτούτο Διεθνούς και Αλλοδαπού Δικαίου, 17.01.2011), Δίκαιο Επιχειρήσεων και Εταιρειών 2011, σ. 532-542.

48) «Η σημασία της επιστροφής των πολιτιστικών αγαθών» (Ημερίδα Ακρόπολης 10.12.2010, Ίδρυμα Κρίσπη), στο: Προστασία και Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών, Εκδ. Σάκκουλα Α.Ε., Αθήνα-Θεσσαλονίκη 2011, σ. 131-140.

49) «Επίδοση και κοινοποίηση στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δικαστικών και εξωδίκων πράξεων σε αστικές ή εμπορικές υποθέσεις» [το πρωτότυπο κείμενο ήταν στη γαλλική γλώσσα], στον: Αναμνηστικό Τόμο Στ. Κουσούλη, Αντ.Ν. Σάκκουλας, Αθήνα 2012, σ. 329-350.

50) «Dance et droit» [στη γαλλική γλώσσα], στο: Vertiges du droit. Mélanges franco-helléniques à la mémoire de Jacques Phytilis (A. Helmis, N. Kalnoky et S. Kerneis, éd.), L’ Harmattan, Paris 2011, p. 91-100, καθώς και σε ηλεκτρονική νομική επιθεώρηση Ιταλών Καθηγητών Συγκριτικού Δικαίου (http://www.comparazionedirittocivile.it/prova/files/moustaria_danse.pdf)


51) «Προβληματισμοί σχετικά με τον Κανονισμό 4/2009 για τη διεθνή δικαιοδοσία, το εφαρμοστέο δίκαιο, την αναγνώριση και εκτέλεση αποφάσεων και τη συνεργασία σε θέματα υποχρεώσεων διατροφής» (Εισήγηση στην ημερίδα Ημερίδα που οργάνωσε ο Ερευνητικός Όμιλος Φοιτητών Νομικής, την 8.12.2011, με θέμα «Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο & Οικογενειακές Σχέσεις: Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Εξελίξεις»), Επιθεώρηση Πολιτικής Δικονομίας 2011, σ. 709-713.

52) «Η πολιτισμική διάσταση του δικαίου» (Ημερίδα 19.01.2011, Ίδρυμα Κρίσπη), στο: Πολιτισμός – Ευρωπαϊκοί Θεσμοί και Πολιτιστική Κληρονομιά,  Εκδ. Σάκκουλα Α.Ε., Αθήνα-Θεσσαλονίκη 2012, σ. 37-44.

53) «Προστασία πολιτιστικής κληρονομιάς και τουρισμός» στο: Η Διεθνής και Ευρωπαϊκή Νομική Διάσταση του Τουρισμού (Πρακτικά 2ου Συνεδρίου Δικαίου του Τουρισμού, Καρπενήσι, 3-5 Νοεμβρίου 2011), επιμ. Α. Κουτσουράδης, Νομική Βιβλιοθήκη, Αθήνα 2012, σ. 160-166.

        54) Ισπανία & Πορτογαλία, στο: «Σχέσεις Γονέων και Τέκνων. Relations entre Parents et Enfants. Συγκριτική Μελέτη Νομοθεσιών  Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Etude Comparative des Législations des Etats Membres de l’Union Européenne», Επιμ.: Α.Κ. Παπαχρίστου/Σ.Β. Βρέλλης/Ν.Κ. Κλαμαρής, Χρηματοδότηση από την Ε.Ε., Αθήνα 1996, Αντ.Ν. Σάκκουλας, Αθήνα-Κομοτηνή 2012, σελ. 527-552 και 657-697.

55) «Η πυρασφάλεια στα ξενοδοχεία κατά την ευρωπαϊκή νομοθεσία», στο Σύγχρονα νομικά και αναπτυξιακά προβλήματα του ελληνικού τουρισμού (Πρακτικά 3ου Συνεδρίου Δικαίου του Τουρισμού, Χαλκιδική 27-30 Σεπτεμβρίου 2012), Επιμ. Αχ.Γ. Κουτσουράδης, Έκδοση Ένωση Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, 2013, σ. 243-248.

56) «Θρησκεία και δίκαιο. Το Ισλαμικό δίκαιο», στον Τιμητικό Τόμο Σπ. Τρωιάνου, Αντ.Ν. Σάκκουλας, Αθήνα - Κομοτηνή 2013, σ. 1017-1024.

57) "Δικαιική προστασία ενάλιων πολιτιστικών αγαθών", στον Αναμνηστικό Τόμο Α. Ανταπαση, Αντ.Ν. Σάκκουλας, Αθήνα - Κομοτηνή 2013, σ. 683-698.
58) "Κτήση ιθαγένειας κράτους από τέκνα αλλοδαπών – συγκριτική επισκόπηση δικαίων Ευρωπαϊκών κρατών», συμμετοχή μου σε ημερίδα με θέμα τις "Πρόσφατες εξελίξεις στο δίκαιο ιθαγένειας" (4.4.2013), Επιθεώρηση Μεταναστευτικού Δικαίου 2013, σ. 150-155.

59) "Η πληγείσα λόγω της διαρπαγής πολιτιστικών αγαθών ταυτότητα της Κύπρου ζητά αποκατάσταση", στο: Δίκαιο του Κυπριακού Ζητήματος (επιμ. Ι. Καρεκλά/Α. Σαμαρά-Κρίσπη), Εκδόσεις Σάκκουλα Α.Ε.. Αθήνα - Θεσσαλονίκη 2014, σ. 115-126.




Επίσης έχουν δημοσιευθεί πολλά κείμενά μου που αποτελούν βιβλιοκρισίες και σχολιασμούς αποφάσεων, σε διάφορα νομικά περιοδικά, ελληνικά και ξένα.





Υπό δημοσίευση


1) Συμβολή μου (σε αγγλική γλώσσα), για τα ισχύοντα στο Ελληνικό δίκαιο,  στον Τόμο που θα εκδοθεί εντός του 2014 από τον εκδοτικό οίκο Edward Elgar, με  τίτλο Handbook on the Law of Cultural Heritage and Trade, που ετοιμάζεται υπό την επιμέλεια του Προέδρου της Committee of Cultural Heritage Law, της International Law Association, James Nafziger.

2) «Convenio de 2007 sobre cobro internacional de alimentos» [στην ισπανική γλώσσα] (Εισήγηση στο Διεθνές Συνέδριο “Filiación, patria potestad y relaciones familiares en las sociedades contemporáneas” που έλαβε χώρα στη Μαδρίτη, 4-6 Απριλίου 2011).

3) "Μνήμη Η. Κρίσπη", ομιλία μου στο επιστημονικό μνημόσυνο Η.Κρισπη (26.11.2012).

4) "Το Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο ως μέτρο του βεληνεκούς της σκέψης περί δικαίου", συμμετοχή μου σε επιστημονική ημερίδα του Τμ. Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνων, εις μνήμην Καθηγητού Η. Κρίσπη (14.2.2013).

5) "Ζητήματα ιθαγένειας κατα την ανταλλαγή πληθυσμών", συμμετοχή μου σε συνέδριο, οργανωθεν απο την Ελληνική Εταιρία Διεθνούς Δικαίου (ελληνικό κλάδο της International Law Association) με θέμα "90 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάννης. Η λειτουργία της Συνθήκης υπό το φως των εξελίξεων μετά το 1923" (21& 22.2.2013).

6) "Κανόνες σύγκρουσης: Τι και πώς το εκφράζουν στα διάφορα δίκαια του κόσμου", συμβολή μου για τον Τιμητικό Τόμο Καθηγητού Σπ.Βρελλη.

7) «Cultural Objects and Identity» [στην αγγλική γλώσσα] (Εισήγηση στο Διεθνές Συνέδριο “Why Does the Past Matter?”, May 4-7, 2011, University of Massachusetts, Amherst, Center for Heritage and Society).