Translate

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Earth Cry


Την αφορμή για αυτή την ανάρτηση μου την έδωσαν αυτά που διάβασα για το έργο που ετοιμάζεται να ανεβεί τον Νοέμβριο στο Θέατρο Πόρτα:

"Σκοτεινές γλώσσες" (Speaking in Tongues), του Άντριου Μπόβελ  (Andrew Bovell)

http://www.culturenow.gr/42582/skoteines-glwsses-toy-antrioy-mpovel-sto-theatro-porta

Περιμένω την παράσταση με ανυπομονησία!

Εν τω μεταξύ, διαβάστε (και ακούστε, υπάρχει και το ηχητικό ντοκουμέντο) μια ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΗ ομιλία αυτού του θεατρικού συγγραφέα, στην οποία, με αφορμή το θέατρο στην Αυστραλία, παρουσιάζει ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ όλο το ζήτημα των Αβοριγίνων, των αυτοχθόνων της Αυστραλίας:

 http://dailyreview.com.au/andrew-bovell-i-as-an-australian-playwright-am-up-for-the-fight/7413




Προσωπικά, έχω τεράστιο ενδιαφέρον για τους αυτόχθονες όλου του κόσμου, για τον πολιτισμό και το δίκαιό τους. Γράφω και τώρα ένα κείμενο που αφορά και σε αυτούς και που θα εκδοθεί σε συλλογικό τόμο αλλοδαπού (διεθνούς) εκδοτικού οίκου. Το ενδιαφέρον μου αυτό, το έχω μεταδώσει και σε μεταπτυχιακούς κυρίως φοιτητές μου, κάποιοι δε από αυτούς έχουν γράψει εξαιρετικές εργασίες!

Μια πολύ μικρή αναφορά στους Αβορίγινες που είχα κάνει στο πλαίσιο μιας εισήγησής μου για τα πολιτιστικά τοπία:

Η Αυστραλία ήταν πρωτοπόρος στην εφαρμογή της ιδέας των πολιτιστικών τοπίων σε περιοχές της επικράτειάς της που σχετίζονταν με τους Αβορίγινες. Ήδη το 1984 θέσπισε τον Aboriginal and Torres Strait Islander Protection Act, προκειμένου να διατηρήσει και προστατέψει τόπους, περιοχές και αντικείμενα ιδιαίτερης σημασίας για τους Αβορίγινες. Επιδιώκοντας να προσεγγίσει τη πολιτιστική τους κληρονομιά με μια ανάλογη της δικής τους θεώρηση, επισήμανε ότι «σημαντική περιοχή Αβοριγίνων» ήταν μια εδαφική ή υδάτινη περιοχή της Αυστραλιανής επικράτειας η οποία θεωρείται «ιδιαίτερης σημασίας για τους Αβορίγινες σύμφωνα με την παράδοση αυτών.

            Στο πλαίσιο του νόμου αυτού, ως «παράδοση των Αβοριγίνων» ορίζεται «το σύνολο των παραδόσεων, παρατηρήσεων, εθίμων και πεποιθήσεων των Αβοριγίνων γενικά ή μιας συγκεκριμένης κοινότητας ή μιας ομάδας Αβοριγίνων».


(εννοείται πως αυτά είναι ψίχουλα, ακόμα, σε σχέση με αυτά που "οφείλονται" από το κράτος στους Αβορίγινες...)

Η γη είναι τεράστιας σημασίας για όλους τους αυτόχθονες πληθυσμούς του κόσμου - και όχι ως ιδιοκτησία, υπάρχει μια κοσμογονική σχέση γης και ανθρώπων. Η γη είναι ιερή και οι άνθρωποι αποτελούν "ένα ακέραιο τμήμα αυτού του ολιστικού και ζώντος τοπίου".


Με αφορμή τους Αβορίγινες (από αφορμή σε αφορμή το πάω!!), ευκαιρία να σας "συστήσω" και έναν σπουδαίο καλλιτέχνη:
Ο Αυστραλός συνθέτης - από την Τασμανία - Peter Sculthorpe (1929-2014) ( https://en.wikipedia.org/wiki/Peter_Sculthorpe) ήταν από τους πλέον ονομαστούς διεθνώς, σύγχρονους "κλασσικούς" συνθέτες. Στα έργα του - ιδιαίτερα μετά το 1970 - επιχείρησε να φέρει σε επαφή στοιχεία της μουσικής των Αβοριγίνων με μουσικά στοιχεία της Δύσης. Νωρίτερα είχε επηρεασθεί πολύ και από Ασιατική μουσική, στη συνέχεια όμως έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη ζωή και τη μουσική των Αβοριγίνων.

"Earth Cry":

https://www.youtube.com/watch?v=g0MhMmO9jvw



"From Oceana":

https://www.youtube.com/watch?v=chDCpYR0jrY

Εννοείται πως οι Αβορίγινες - γενικότερα οι αυτόχθονες πληθυσμοί - θα μας απασχολήσουν και στο μέλλον, πολύ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου