Translate

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Pharmakon - Peggy Kliafa

Τον Ιούνιο του 2010 είχα πάει σε μια εξαιρετικής έμπνευσης έκθεση, στο Νοσοκομείο Σωτηρία, η οποία είχε τίτλο "Σχέδιο Σωτηρία" και είχε συγκεντρώσει έργα πολλών εικαστικών καλλιτεχνών. Πολλά από τα έργα αυτά ήσαν πολύ ενδιαφέροντα - παρά το θεωρητικά ζοφερό θέμα -, κάποια από αυτά ήσαν εντυπωσιακά "ωραία". Μου είχε τραβήξει την προσοχή ένα έργο που στην κατασκευή του είχαν χρησιμοποιηθεί χάπια, κάψουλες! Ήταν τρομερά ενδιαφέρον, όχι μόνο λόγω πρωτοτυπίας. Η σύμπτωση ήταν ότι μετά κατάλαβα ότι ήταν έργο κάποιας που γνώριζα, σίγουρα ονομαστικά αλλά και με την οποία είχαμε μάλλον συναντηθεί στο παρελθόν σε κάποιες ..νομικές συγκεντρώσεις!

Η ισχυρή εντύπωση που μου είχε κάνει το έργο διατηρήθηκε στον χρόνο. Και ξαφνικά πριν λίγες μέρες είδα αφισούλα ατομικής της έκθεσης. Γνωστή στο πανελλήνιο αφηρημένη, εγώ, δεν κοίταξα πότε άρχιζε, μόνο το πότε θα τελείωνε πρόσεξα. Και πήρα το μετρό και πήγα στο σταθμό Μοναστηράκι (ήταν η μέρα μεταξύ τέλους και αρχής άλλων συγγραφικών υποχρεώσεων, οπότε μου έκανα διάφορες ..καλλιτεχνικές χάρες!) και πέρασα απέναντι, στην Αθηνάς, στην Kappatos Gallery, όπου και βρήκα την καλλιτέχνιδα, Πέγκυ Κλιάφα και τον ιδιοκτήτη της γκαλερί να ετοιμάζονται για τα εγκαίνια που θα γίνονταν το βράδυ!!

Δεν μπόρεσα να πάω στα εγκαίνια, πήγα όμως δυο μέρες μετά, Σάββατο μεσημέρι. Θα χρησιμοποιήσω τις ίδιες λέξεις, αφού μου έκανε την ίδια εντύπωση όπως και πριν τρία χρόνια: Η έκθεση είναι εντυπωσιακά "ωραία"!! Ο λόγος που βάζω εισαγωγικά είναι γιατί δεν μου αρκεί η πρώτη ανάγνωση του επιθέτου που χρησιμοποιώ. Θα πρέπει να δείτε τα έργα για να καταλάβετε τί εννοώ.

Το υλικό που χρησιμοποιεί η Πέγκυ Κλιάφα στην έκθεση αυτή είναι είτε τα ίδια τα χάπια είτε κομματάκια από το υλικό συσκευασίας τους. Είναι ασύλληπτο το πώς ένα φάρμακο - pharmakon μπορεί να αποτελέσει υλικό για τόσο όμορφες και κάθε άλλο παρά ζοφερές κατασκευές!!

Τις ...άτεχνες φωτογραφίες που βλέπετε (και που ελπίζω να σας δώσουν κατά προσέγγιση μια ιδέα), τις τράβηξα με το ipad μου από τον κατάλογο - ο οποίος είναι από μόνος του ένα έργο τέχνης, και εσωτερικά και εξωτερικά, με ανάγλυφες τις θήκες των ..καψουλών! Συγχαρητήρια και στις Εκδόσεις Σάκκουλα Α.Ε.!








Είδατε που ακόμα και τα φάρμακα μπορούν να φανούν ρόζ;! (καλά, πρέπει να δείτε αυτόν τον τοίχο, εδώ μόνον ένα μικρό του τμήμα βλέπετε).

                          Συγχαρητήρια και πάλι στην Πέγκυ Κλιάφα, κάθε καλό της εύχομαι!

                                                          Κάθε καλό εύχομαι σε όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου