Translate

Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Ibn Khaldún - Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης


Πριν μερικά χρόνια είχα διαβάσει κάποιες Γαλλικές βιβλιοκριτικές για 3 βιβλία που αφορούσαν στη ζωή του πολύ σπουδαίου διανοητή και ιστορικού του Ισλάμ, Ibn Khaldún (1332-1406) και τα αγόρασα και τα τρία.

O συγγραφέας του ενός, ο Μαροκινός ιστορικός Abdessalam Cheddadi, είναι και μεταφραστής στα Γαλλικά τμήματος του έργου του Ibn Khaldún, της "Αυτοβιογραφίας" και της Muqaddima, τα οποία έχουν εκδοθεί σε έναν τόμο της σπουδαίας σειράς "Bibliothèque de la Pléiade". Αποτελούν τμήματα του τεράστιου σε σημασία έργου του Ibn Khaldún, "Το Βιβλίο των Παραδειγμάτων".


Υποθέτοντας - μάλλον, γιατί δεν είμαι σίγουρη ότι είχα αναφέρει το όνομά του στα μαθήματα - ότι είμαι θαυμάστρια του έργου του Ibn Khaldún, ο Μιχάλης μου έστειλε ένα μέιλ στο οποίο ανέφερε ότι είχε δει για μια διάλεξη σχετικά με αυτόν, η οποία διάλεξη θα γινόταν μια Παρασκευή - χωρίς να φαίνεται η χρονιά!

Η γνωστή ντετέκτιβ Ελίνα, ενθουσιασμένη από την πληροφορία, άρχισε να ψάχνει στα ηλεκτρονικά κιτάπια!!

Και τελικά η διάλεξη ήταν για τη χθεσινή Παρασκευή. Μιχάλης, Μαρίνα και εγώ, τρέξαμε στο Μουσείο Μπενάκη, Ασωμάτων και Διπύλου (η Μαρίνα έτρεξε περισσότερο, διότι εγώ η αφηρημένη δεν της είπα πού ήταν και πήγε πρώτα στο Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς), για να ακούσουμε την Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Βηρυττού, Nadia Maria el-Cheikh, να μιλάει με θέμα "Ibn Khaldun and Byzantium".




Αγανάκτησα με τον εαυτό μου που είχα αφήσει στο παρελθόν τα μαθήματα Αραβικών που είχα ξεκινήσει με μια σούπερ μέθοδο. Όπως είπε και ο Μιχάλης, αν ξέραμε Αραβικά, θα την καταλαβαίναμε πολύ καλύτερα!!

Ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η ομιλία της, αλλά η Αραβική προφορά των Αγγλικών της ήταν κάπως εξουθενωτική...



Ένα στοιχείο που μας εντυπωσίασε από την ομιλία της ήταν η αναφορά της πως ο Μωάμεθ είχε στείλει επιστολή στον Αυτοκράτορα Ηράκλειο.

Μετά από τόσους αιώνες φαντάζει τόσο συγκλονιστική αυτή η απλή "επικοινωνία" του "δικού μας" ηγέτη με τον ηγέτη μιας θρησκείας τόσων εκατομμυρίων ανθρώπων πλέον...





Πάντα ήθελα να πάω σε αυτό το πανέμορφο μουσειάκι, αλλά δεν τα είχα καταφέρει μέχρι τώρα. Ελπίζω να ξαναπάω - κανονική επίσκεψη αυτή τη φορά - για να δω λεπτομέρειες, αφού χθες το βράδυ δεν ήταν δυνατόν να περιδιαβούμε τους χώρους με άνεση χρόνου.







Γι'αυτό και δεν μπορώ να σας παραθέσω λεπτομέρειες για τα έργα, διότι φωτογράφιζα γρήγορα, χωρίς να προλαβαίνω να διαβάσω τις καρτελίτσες. Εκτός από το συγκεκριμένο, κατωτέρω:






        Όμως και χωρίς λόγια τα αντικείμενα που βλέπετε είναι πανέμορφα, έτσι δεν είναι;!






                               Το Ισλάμ και οι χώροι που επικρατούσε κατά τον 17ο αιώνα




                                                  Αυτά τα "βιτρώ" με καταγοήτευσαν.



Ουμ Καλσούμ, μια από τις σπουδαιότερες φωνές του Αραβικού κόσμου (Αιγύπτια η ίδια), κατά τον 20ο αιώνα:

https://www.youtube.com/watch?v=O8Z_EZPw3yI



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου