Translate

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Ο σπουδαίος Γιάννης Ψυχοπαίδης


Καινούρια έκθεση του καταπληκτικού (και πολύ αγαπημένου μου) ζωγράφου και (ομότιμου πλέον) καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών, Γιάννη Ψυχοπαίδη - στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη.

Η επίσκεψή μου σήμερα εκεί, ήταν πηγή αγαλλίασης! Τον ευχαριστώ πολύ που δεν είχε καμία αντίρρηση να φωτογραφίσω τα έργα του.

Κύριο θέμα της έκθεσης τα πρόσωπα που σημάδεψαν τη ζωή και την πορεία του.


Διαβάστε συνεντεύξεις του για την έκθεση αυτή:

Αυτή:

https://www.efsyn.gr/arthro/giannis-psyhopaidis-i-lysi-einai-anoihta-myala-kai-synora





Αλλά και αυτή:

http://www.avgi.gr/article/6047744/giannis-psuxopaidis-me-poia-glossa-ekfrazetai-i-oduni-simera-








Και δείτε τον στην ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ εκπομπή "Μονόγραμμα":

https://www.youtube.com/watch?v=IubvppnT8Uc















"Ένας διαρκής μαθητευόμενος", όπως λέει για τον εαυτό του, στο "Μονόγραμμα". Μόνον ένας πραγματικά μεγάλος ζωγράφος τολμάει να πει κάτι τέτοιο...









Ένας γλυκός, πολύ καλλιεργημένος άνθρωπος, ένας πραγματικός homo universalis.









Ένα απόσπασμα από ένα παλαιότερο κείμενό του (περιλαμβάνεται στο βιβλίο του "Οδός Πειραιώς. Μικρά κείμενα για την τέχνη", Εκδόσεις Κέδρος, 2004), για τον Τήνιο γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά (τρίτο στη σειρά, από επάνω μετρώντας), που έχει τον τίτλο "Η σιωπή του Χαλεπά":

"Ο Γιαννούλης Χαλεπάς, ο μεγάλος Ευρωπαίος γλύπτης από την Τήνο, με τη ζωή και το έργο του γεφυρώνει τους δύο τελευταίους αιώνες και συνεχίζει με τον τρόπο του το εσωτερικό του ταξίδι που είναι και το ταξίδι μιας ευρύτερης ελληνικής και ανθρώπινης μοίρας. Σε μια εσωτερική Οδύσσεια ο Χαλεπάς διάλεξε να "χάσει τα λογικά του" και μαζί να εγκαταλείψει τον λεκιασμένο από το ψέμα και τη σύμβαση αιώνα του, για να βρει τον πραγματικό του εαυτό μέσα στον εικοστό αιώνα - έπειτα από σαράντα χρόνια σιωπής - ακέραιος, συγκινητικός, απλός και βαθύς, όπως ο τόπος του. Το έργο του - το χρυσαφί της δημιουργικής του σιωπής - είναι παραδειγματικά η μεγάλη καλλιτεχνική κληρονομιά του αιώνα που πέρασε." (σ. 91)

Αριστούργημα...

Δεν αρκούν οι φωτογραφίες μου για να δείτε την ομορφιά των έργων του, πρέπει να κάνετε ... επιτόπια έρευνα - field research!!!











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου