Translate

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Λεηλασία εκκλησιαστικών (άρα πολιτιστικών) θησαυρών - Αποφάσεις αλλοδαπών [ως προς αυτούς] δικαστηρίων.


Πάντα είναι κατακριτέα η λεηλασία πολιτιστικών θησαυρών. Όταν πρόκειται για αντικείμενα λατρευτικών χώρων (κάθε θρησκείας) τότε, νομίζω, είναι πέρα από λέξεις... Προσβάλλεται συγχρόνως κάτι πολύ σημαντικό για τους ανθρώπους που θεωρούν τους χώρους αυτούς ιερούς.

Μια από τις πλέον σημαντικές διεθνείς υποθέσεις διεκδίκησης παρανόμως αφαιρεθέντων αντικειμένων ναού, είναι αυτή των μωσαϊκών της Παναγίας Κανακαριάς στην Κύπρο. Το 1995, είχε δημοσιευθεί στη νομική επιθεώρηση Δίκη, ένα από τα πρώτα κείμενά μου για τα ζητήματα αυτά - μπορείτε να το διαβάσετε κατωτέρω, αν ενδιαφέρεστε.

Με ανάλογα, αφορώντα στην Κύπρο ζητήματα προστασίας της τρωθείσας πολιτιστικής κληρονομιάς της, ασχολήθηκα και πολύ πρόσφατα. Ελπίζω σύντομα να δημοσιευθεί το κείμενο που έγραψα πριν σχεδόν ένα χρόνο, οπότε και θα το αναρτήσω και εδώ.

Οι φωτογραφίες είναι του 1997: Αγία Σοφία Τραπεζούντας, σπουδαίας σημασίας ναός, συνδεδεμένος με την ιστορία των Μεγάλων Κομνηνών. Πολλά χρόνια λειτουργούσε πλέον ως μουσείο. "Ακούγεται" ότι ετοιμάζεται η μετατροπή του σε τζαμί... http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=520301





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου