Translate

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Cape Town - Λουξεμβούργο

Συνέχεια "ανακαλύπτω" οπτικά ...ντοκουμέντα εξαιρετικών γεγονότων της ζωής μου - επιστημονικών και όχι μόνο: είμαι ευγνώμων στη ζωή, για ανθρώπους που γνώρισα σε συνδιασκέψεις, συνέδρια, κλπ., για το ότι κάποιοι από αυτούς έμειναν φίλοι για πάντα. Είναι μεγάλη ευθύνη, η παρουσία σε τέτοια γεγονότα, τόσο μεγάλη που πολύ συχνά δεν προλαβαίνουμε να συνειδητοποιήσουμε λεπτομέρειες. Αλλά και στην περίπτωση που καταφέρνουμε να τις συνειδητοποιήσουμε, είναι τόσο το άγχος μην τυχόν και "πάει κάτι λάθος", που δεν "προλαβαίνουμε να χαρούμε" επί τόπου. Χαιρόμαστε μετά, όταν ησυχάζουμε από την ευθύνη και έχουμε το χρόνο και την απαιτούμενη ψυχραιμία να θυμηθούμε λεπτομέρειες, απίθανες λεπτομέρειες μερικές φορές!! Η μνήμη εξωραΐζει τα γεγονότα, η σκέψη απομονώνει, σχεδόν διώχνει τα αρνητικά και επικεντρώνεται στα θετικά.

Συμπέρασμα (μεταξύ άλλων!): έχω τις ΩΡΑΙΟΤΕΡΕΣ αναμνήσεις από τις συνδιασκέψεις (για τις οποίες σας έχω μιλήσει και σε άλλες αναρτήσεις) στη Ρώμη, το 2000, στο Cape Town, το 2001, στο Λουξεμβούργο, το 2007.

Η πρώτη φωτογραφία είναι από τον χώρο της συνδιάσκεψης στο Cape Town, το 2001. Ήταν ένα κτίριο (μνημείο) Ουγενότων (πολλοί Ουγενότοι - Προτεστάντες, Μεταρρυθμιστές - είχαν φύγει από τη Γαλλία, μετά τη τρομερή σφαγή από τους Καθολικούς τη νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου, 24 Αυγούστου 1572, κυρίως όμως μετά την ανάκληση του Διατάγματος της Ναντ, το 1685). Ο χώρος ήταν αμφιθεατρικός και τεράστιος - απαραίτητο αυτό για να χωράει όλα τα μέλη των εθνικών αντιπροσωπειών αλλά και κάποιων διεθνών οργανώσεων. Επίσης υπήρχαν και άλλες αίθουσες όπου συνεδριάζαμε στα διαλείμματα της συνδιάσκεψης, προκειμένου ακριβώς να οργανώσουμε το έργο της συνδιάσκεψης, π.χ. η Drafting Committee (επιτροπή σχεδιασμού, σύνταξης των κανόνων, ώστε να "προσαρμόζονται στη λεκτική και στη νομική πραγματικότητα όλων ει δυνατόν των χωρών - αδύνατον, μάλλον!), που ήταν "μεγάλο σχολείο". Προέδρευε σε αυτήν ο Sir Roy Goode, ομότιμος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (μεταξύ των πολλών εξεχουσών ιδιοτήτων του), ο οποίος και συνέταξε το Official Commentary της Σύμβασης και των Πρωτοκόλλων που υιοθετήθηκαν στη συνέχεια: τεράστιο έργο!!



Σας ...φρεσκάρω τη μνήμη σχετικά με τη Σύμβαση και τα Πρωτόκολλα:

http://www.unidroit.org/english/conventions/mobile-equipment/main.htm#NR3


Η δεύτερη φωτογραφία είναι από το Λουξεμβούργο, το 2007.

Ο κύριος με τα γυαλιά μπροστά, είναι ο συμπαθέστατος Gerfried Mutz (Deputy to the Director General of OTIF). OTIF = Organisation intergouvernementale pour les transports internationaux ferroviaires. Αν θυμάστε, επρόκειτο για το Πρωτόκολλο για διεθνείς εμπράγματες ασφάλειες σε σιδηροδρομικό τροχαίο υλικό (railway rolling stock) και το είχαν επεξεργασθεί από κοινού UNIDROIT και OTIF.
http://www.otif.org/

Ο κύριος πίσω, με το ...ρώσικο καπελάκι είναι ο Sir Roy Goode.

Ο ψηλός κύριος στη μέση, είναι ο Georges Santer, από τους σημαντικότερους διπλωμάτες του Λουξεμβούργου. Εκείνα τα χρόνια ήταν Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας του και επικεφαλής της Λουξεμβουργιανής αντιπροσωπείας στη Διπλωματική Συνδιάσκεψη. Πρέπει να τονίσω ότι αυτό δεν ήταν καθόλου τυπικό, ήταν από το πρωί μέχρι το βράδυ μαζί μας, στις εργασίες της συνδιάσκεψης (έτρωγε μαζί μας τα μεσημέρια στην καντίνα, περιμένοντας στην ουρά για να πληρώσει), φροντίζοντας συγχρόνως να είναι όλα τακτοποιημένα. Απίστευτης καλλιέργειας άνθρωπος, έχει πάθος για την ιστορία και τεράστιες γνώσεις. Το Σαββατοκύριακο (ήταν δύο εβδομάδες η συνδιάσκεψη), αντί να ξεκουρασθεί ή να ασχοληθεί με τις άλλες του υποχρεώσεις, μας πρότεινε (και το έκανε!) να μας ξεναγήσει(!!) τη μια ημέρα σε μνημεία της πόλης, λέγοντάς μας ασύλληπτες λεπτομέρειες και μη φειδόμενος χρόνου (αντίθετα, μας ρώτησε προς το τέλος: "έχετε ακόμα μια ώρα καιρό;", για να μας πει και άλλα!!), και την άλλη ημέρα σε ιστορικές τοποθεσίες της χώρας μακριά από την πρωτεύουσα. Με μια λέξη: ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΣ!!!






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου