Translate

Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Οπτικές διάσπαρτες αναμνήσεις συγκριτικού και δικονομικού διεθνούς δικαίου

Για πολλά χρόνια, έρχονταν στην Αθήνα τα καλοκαίρια ομάδες Αμερικανών φοιτητών, από διάφορα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, σε μαθήματα θερινού σχολείου που οργάνωνε το Temple University. Σε αυτά δίδασκαν Αμερικανοί καθηγητές - πάλι από διάφορα πανεπιστήμια - αλλά προσκαλούνταν και κάποιοι από εμάς να διδάξουμε, εφόσον μας ενδιέφερε. Δύο καλοκαίρια, αν θυμάμαι καλά, τους έκανα και εγώ κάποια μαθήματα, κυρίως συγκριτικού δικαίου και δικονομικού διεθνούς δικαίου. Ήταν, πραγματικά, πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία (επίσης πολύ επίπονη, ως προς το ένα μάθημα, διότι μου είχαν ζητήσει να μιλήσω για τα ζητήματα που θα δημιουργούνταν με την είσοδό μας στο ευρώ - είχα κάνει το απίστευτο διάβασμα για να τα μάθω πρώτα εγώ και μετά να τους τα πω!)
Οι φωτογραφίες είναι από δείπνο αποχαιρετιστήριο της μιας από αυτές τις χρονιές (4 Ιουλίου 2001, φαίνεται και στη μία φωτογραφία).


Στην ανωτέρω φωτογραφία, δεξιά μου (αριστερά, όπως κοιτάμε τη φωτογραφία) είναι ο κ. Φοίβος Χριστοδούλου, Καθηγητής Συγκριτικού Δικαίου μέχρι και το 2004, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε. Δεξιά του κ. Χριστοδούλου είναι ο William Woodward, Καθηγητής τότε στο Temple University (από ό,τι είδα, είναι από πέρσι επίτιμος Καθηγητής εκεί και Senior Fellow στο Santa Clara University.


Στη φωτογραφία, κατωτέρω, είμαστε σε ομάδα εργασίας της Commission Internationale de l'Etat Civil (ένας αντιπρόσωπος από κάθε κράτος-μέλος), στις Βρυξέλλες, αρχές Νοεμβρίου 2012. Ο ψηλός κύριος, δεξιά μου (αριστερά, όπως κοιτάμε τη φωτογραφία), είναι ο Γενικός Γραμματέας, Walter Pintens, Καθηγητής Οικογενειακού και Κληρονομικού Δικαίου στο Katholieke Universiteit Leuven, Βελγίου.



Το 2011, η Wissenschaftliche Vereinigung für Internationales Verfahrensrecht είχε κανονίσει να γίνει η Γ.Σ. της και το επ'αφορμή αυτής συνέδριο στη Χαϊδελβέργη. Ήταν συνέδριο που είχε οργανώσει από κοινού με την International Association of Procedural Law (της πρώτης είμαι μέλος, της δεύτερης παρακολουθώ τα συνέδρια όποτε μπορώ).
Η φωτογραφία είναι στο Philosophenweg, μια πανέμορφη διαδρομή 2 χιλιομέτρων, που αρχίζει από την πόλη. Από ό,τι διάβασα, κατά την ...κρατούσα εκδοχή, ονομάσθηκε έτσι από τους φοιτητές οι οποίοι διάλεγαν τη διαδρομή αυτή για ..ρομαντικούς περιπάτους! Και το ενδιαφέρον [και] επιστημονικά είναι, ότι ο όρος "Philosophen" χρησιμοποιούνταν ως συνώνυμος με τον όρο "Studenten", διότι όσοι ήθελαν να αρχίσουν σπουδές στο Πανεπιστήμιο όφειλαν πριν να σπουδάσουν Φιλοσοφία.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου